Zet de wekker Amersfoort, voor historisch sportmoment

Atletiek Hans van Ommeren

De voetballers van AFC Quick kampioen, een landstitel voor badmintonclub Amersfoort, waterpoloclub AZ&PC die Europa in mag. De Keistad kent een rijke sporthistorie. Alles zal echter verbleken bij de mogelijk gouden explosie die aanstaande is. Sportliefhebbers in Nederland en speciaal in Amersfoort, zet vannacht de wekker. Om 4.30 uur gaat Femke Bol een olympische medaille veroveren en het is niet uitgesloten dat die een gouden kleur heeft.

Bijna twee jaar geleden in de woestijnhitte van Doha, Qatar. Een 19-jarig meisje uit Nederland strandt in de halve finales van de WK atletiek op het onderdeel 400 meter horden. Van haar tijd (56,37) – in de series had ze overigens een seconde sneller gelopen – zal internationaal niemand wakker liggen. Zeker niet de Amerikaanse wereldkampioene, tevens olympisch kampioene Dalilah Muhammad en de winnares van het zilver, haar landgenote Sydney McLaughlin. Met hun tijden van respectievelijk 52,16 en 52,23 kijken ze niet om naar een blaag dat in de 55 seconden loopt, laat staan in de 56.

Bij een testwedstrijd vorig jaar zomer op Papendal liet Femke Bol een schok gaan door de Nederlandse atletiekwereld. Met 53,79 liep ze het stokoude Nederlands record van Ester Goossens uit de boeken. Dat stamde uit 1998, de Amersfoortse was op dat moment nog niet geboren.

 

Geen uitschieter

Het bleek geen eenmalige uitschieter. In de daarop volgende maanden won Bol alle internationale Diamond League-wedstrijden waar ze aan deelnam. Het waren vanwege het corona weliswaar gedevalueerde topontmoetingen, maar de naam Femke Bol zal toch geleidelijk de oceaan zijn overgegaan.

De ranke Nederlandse bleef zich richting Tokio alsmaar verbeteren. Ze reeg de overwinningen aaneen, werd Europees indoorkampioene op de 400m vlak en kwam telkens tot nieuwe toptijden. Met een fonkelende 52,37 begin juli in Stockholm als hoogtepunt.

In Japan blijkt ze niets van de topvorm te hebben ingeboet. Ze liep ondanks haar drukke programma de finale van de gemengd estafette 4x400m en miste met de Nederlandse ploeg op een haar na een medaille. Onverstoorbaar richtte ze zich op haar lievelingsnummer, de 400m horden.

Kalmpjes bereikte ze als eerste van haar serie de finish en in de halve finale kon de regen haar niet uit balans brengen. ‘Ach, ik ben een Nederlandse en moet ertegen kunnen.’

En nu volgt dan in de nacht van dinsdag op woensdag (gepland om half vijf) de ontknoping op dit moeilijke atletiekonderdeel, waarvoor behalve veel techniek een ongekende pijngrens vereist is. Want je moet door de verzuring heen en toch in balans blijven. Een struikeling over een hekje en je bent gezien. Wanneer de race van de mannen een voorbode is van wat er bij de vrouwen gaat gebeuren staat de sportliefhebber – al opgewarmd door Sifan Hassan – nog wat te wachten. Daar liep de jonge Noor Karsten Warholm een fabelachtig wereldrecord (45,94)  en bleef ook de nummer twee de Amerikaan Rai Benjamin nog onder de oude toptijd van 46,70.

 

Concurrentes

Wie zijn de voornaamste concurrentes van het loopwonder uit Amersfoort, opgegroeid bij atletiekvereniging Altis? Femke Bol is wat langer (1,84 meter) dan Dalilah Muhammed (1,73) en Sydney McLauglin (1,75). Laatsgenoemde is net als Bol nog piepjong. Ze wordt over een paar dagen 22 jaar en is daarmee een maand of zeven ouder dan de Amersfoortse. Ook McLaughlin heeft zich als een komeet ontwikkeld. Ze  dook eind juni bij de Amerikaanse trials in Eugene onder zeer warme omstandigheden als eerste vrouw onder de 52 seconden (51,90).  Het wereldrecord pakte ze af van haar landgenote Dalilah Muhammad, die evenwel dolblij was met haar 52,42. Geplaagd door blessureleed had de 31-jarige, afgestudeerd in de handelswetenschappen en al in 2007 wereldkampioen U-18, daar amper van durven dromen.

AP-verslaggever Eddie Bell noteerde in Eugene een korte conversatie tussen de twee Amerikaanse vedettes. ‘Gefeliciteerd met je wereldrecord, het gaat op 4 augustus een geweldige strijd worden in Tokio,’ sprak de olympisch- en wereldkampioene tegen haar tien jaar jongere rivale. Niet vermoedend dat nog een derde, een Amersfoortse, zich zal mengen in dat titanengevecht.