Zevende plaats voor Noël van ’t End op EK judo

Judo Redactie

Op de laatste dag van de Europese kampioenschappen judo in Praag zijn de Nederlandse judoka's er gisteren niet in geslaagd zich te plaatsen voor het finaleblok. In de herkansingen verloor zowel Noël van 't End (-90 kg) als Jur Spijkers (+100 kg), waardoor ze op de zevende plaats eindigden. De Houtenaar Van 't End, de huidig wereldkampioen in zijn klasse, was in de eerste ronde vrijgeloot en begon nog met een sterk optreden tegen de Tsjech Jiri Petr.

Tegen de Georgiër Beka Gviniasjivili ging het in de kwartfinale mis, waardoor Van ’t End doorschoof naar de herkansingsronde. Op straffen won vervolgens zijn Turkse tegenstander Mihael Zgank.

 

Overige Nederlanders

EK-debutant Spijkers verraste bij de zwaargewichten met het bereiken van de laatste acht, nadat hij de Slowaak Marius Fizel en de Oekrainer Yakiv Kammo versloeg. De voormalig wereldkampioen Goeram Toesjisjvili uit Georgië hield de Tilburger uit de halve finales. In de herkansing moest Jur zijn meerdere erkennen in de Oostenrijker Stephan Hegyi. Voor Roy Meyer, die ook in de zwaarste klasse in actie kwam, liep de Europese titelstrijd in Praag uit op een teleurstelling. Na een bye, verloor de Bredanaar bij zijn eerste optreden van de Georgiër Levani Matiasjvili. Eerder vandaag werd Marhinde Verkerk in de eerste ronde uitgeschakeld. De Kroatische Karla Prodan versloeg de voormalig Europees- en wereldkampioene in de klasse tot 78 kilogram met een waza-ari. In dezelfde klasse was ook debutante Natascha Ausma snel klaar. De 24-jarige Friezin verloor op ippon van de Russische Aleksandra Babintseva. Ook een andere debutant, Simeon Catharina, kwam tot slecht één optreden dit toernooi. Na een bye verloor de judoka uit Den Haag in de tweede ronde op ippon van de regerend Europees kampioen in de categorie -100 kg, de Rus Aman Adamian.

Alle Nederlanders die op de eerste dag in actie kwamen bij de Europese titelstrijd in Praag, werden die dag ook meteen uitgeschakeld. Ivo Verhorstert verloor in de eerste ronde in de klasse tot 66 kilogram van de Roemeen Lucian Bors Dumitrescu. Voor de 20-jarige Ivo Verhorstert was het zijn debuut op een internationaal kampioenschap. Naomi van Krevel verloor in de klasse tot 52 kg in de tweede ronde van Natalia Koezioetina. De Russische, als tweede geplaatst, won op ippon. De 20-jarige Van Krevel, Nederlands kampioen, had bij haar debuut op de titelstrijd in eerste instantie nog wel gewonnen van Wit-Russische Kseniya Danilovits. Tornike Tsjakadoea is in de tweede ronde uitgeschakeld, nadat hij in de eerste een ‘bye’ had. Het Nederlandse lichtgewicht, in Praag als vijfde geplaatst, verloor van Artem Lesioek uit Oekraïne. Ook voor Sanne Verhagen was de tweede ronde het eindstation. Ze verloor in de klasse tot 57 kg van Telma Monteiro uit Portugal. In de eerste ronde had Sanne gewonnen van Alexandra Florian uit Azerbeidzjan. Voor Verhagen was het de zesde deelname aan een EK. Ze won nog geen medaille. Dat deed ze wel op het WK van 2014, waar ze derde werd.