Zilver bridger Simon de Wijs na bloedstollende finale WK

Bridge Redactie

Simon de Wijs is er niet in geslaagd in China de wereldtitel bridge te veroveren. Na een bloedstollende finale dolf Nederland het onderspit tegen Polen. De Wijs speelde vlak voor het einde een cruciale rol. De profbridger uit Doorn ging down in een slem, dat met open kaarten te maken was. In dat geval had Nederland met 1 punt verschil het goud gepakt.

De wereldkampioenschappen viertallen voor landenteams zijn het belangrijkste evenement in bridge. Ze worden om de twee jaar gehouden, de mannen strijden om de Bermuda Bowl en de vrouwen om de Venice Cup. De WK duren twee weken, de finale nam twee dagen in beslag. De finale ging over 96 spellen, verdeeld over zes zittingen. Halverwege stonden Polen en Oranje nagenoeg gelijk, maar in de vierde zitting sloegen de Polen keihard toe. Met een negatief saldo van 32 imps begon Nederland (het zogeheten open team) aan de laatste zitting. Met goed en geconcentreerd bridge knabbelden Simon de Wijs – Bauke Muller en Ricco van Prooijen – Louk Verhees de vier hadden in 2011 al in eigen land de wereldtitel veroverd, wat van de achterstand af maar het was sprokkelwerk.

Tot er met nog zes spellen te gaan een kans kwam om flink te scoren. De bijna 5000 (!) kijkers op internetsite bridgebase.com waar het WK live werd uitgezonden, joelden dat het niet fout kon gaan, maar zij vergaten dat zij alle kaarten zagen en de spelers uiteraard niet. De commentatoren hielden het hoofd koel en analyseerden dat er geen eenduidige speelwijze was. Dat bleek, De Wijs koos verkeerd en ging down. Het spel kostte Nederland elf imps, terwijl het juist elf imps had kunnen opleveren. Die klap kwam Oranje niet meer te boven. Er werd nog wel wat teruggepakt maar de tijd was te kort om de Polen nog in te halen. Uiteindelijk bedroeg het verschil bij de finish 21 imps (174-153).  Nederland speelde met drie paren, bijna onontbeerlijk in zo’n slopend kampioenschap. Het derde paar was Bob Drijver – Bart Nab.

De vrouwen hadden brons in handen maar lieten dat op het allerlaatste spel glippen. De senioren hadden eveneens lange tijd zicht op dat eremetaal maar op de laatste spellen liep India uit en werd derde. Niettemin was het WK bridge met een tweede en twee vierde plaatsen zeer succesvol voor Nederland, al zullen de mannen en de vrouwen wel een momentje nodig gehad hebben om het desastreuze slot weg te slikken.