Zilver het hoogste haalbare voor Puck Pieterse op WK

Veldrijden Hans van Ommeren

Zilver. Puck Pieterse kon er vrede mee hebben. Geen moment had de Amersfoortse zaterdag reëel uitzicht op goud tijdens het WK veldrijden voor junior-vrouwen. Daarvoor was aartsrivaal Shirin van Anrooij te sterk en het weiland-achtige parcours niet lastig genoeg. Bij de elitevrouwen werd Geerte Hoeke negentiende, terwijl Kyle Agterberg als twaalfde eindigde bij de beloften.

Het zou zo mooi geweest zijn, de allereerste wereldkampioen bij de junior-vrouwen. Maar het zat er geen moment in voor Pieterse. Bij de start was ze al gedwongen tot een inhaalrace omdat ze pas vanaf de derde rij mocht vertrekken. In een mum van tijd had de Amersfoortse zich opgewerkt naar voren. Ze nestelde zich nog voor eerste de bocht al in het wiel van landgenote Van Anrooij, die haar dit seizoen veelal de baas is geweest. Maar Pieterse, druk met school – ze zit in de eindexamenklas van het Stedelijk Gymnasium – was wel met de Europese titel aan de haal gegaan.

 

Utopie

De wereldtitel bleek echter een utopie. In hoeverre het parcours van invloed is geweest valt moeilijk te zeggen. Feit is dat Van Anrooij in haar leeftijdsklasse op de weg tot de wereldtop behoort – ze werd tweede op het WK tijdrijden – en Pieterse uitblinkt in het mountainbiken. En juist technische vaardigheden werden nauwelijks gevraagd op het weliswaar afmattende maar vlakke rondje in het Zwitserse Dübendorf. Op een vliegveld waren wat kunstmatige obstakels gecreëerd, er zat een stukje dijk in en dat was het wel zo’n beetje. Geen schuine strook waar de acrobatiek van een ‘flyer’ als Puck Pieterse tot zijn recht kwam en ook geen glibberige sporen als gevolg van overvloedige regenval of sneeuw.

De relatief droge ondergrond maakte dat de cross van de junior-vrouwen – en ook van de beloftemannen en elitevrouwen – veel weg had van een wegwedstrijd. Dat was zonder twijfel in het voordeel van Van Anrooij. De Zeeuwse gaf meteen vol gas en liep geleidelijk verder weg van Pieterse die uiteindelijk op de eindstreep 53 seconden moest toegeven. De Amerikaanse Madigan Munro won het brons met een achterstand van 1.18.

Eens te meer werd duidelijk dat het Nederlandse duo er met kop en schouders boven uitsteekt bij de junior-vrouwen. Ze strijden met veel oudere elitevrouwen in wereldbekers en eindigen dan herhaaldelijk in de subtop. Hun talent is al opgemerkt in het mekka van de cyclocross. Beiden verkassen naar een Belgische ploeg, Van Anrooij naar Telenet Baloise Lions van Sven Nys, met onder meer Lars van der Haar en Lucinda Brand. Pieterse gaat al per 1 maart naar Alpecin-Fenix van de broers Christoph en Philip Roodhooft, waarvoor ook Mathieu van der Poel en Ceylin Alvarado rijden.

 

Oranje podium

Voor Alvarado mondde het WK uit in een droomscenario. De ‘Dominicaanse Rotterdamse’ had bewust gekozen voor deelname bij de elitevrouwen terwijl ze als 21-jarige nog bij de beloften had mogen uitkomen. Maar een reeks prachtige prestaties – op het laatste moment ontglipte haar de wereldbeker door een val – had Alvarado tot de overtuiging gebracht dat ze serieus mee kon strijden om de wereldtitel bij de elite. Dat klopte, al was daar een drie kwartier durend gevecht op leven en dood met twee landgenotes voor nodig. Annemarie Worst en Lucinda Brand zorgden voor een compleet Nederlands podium, niet voor het eerst dit seizoen.

In al dat geweld was de rol van Geerte Hoeke bescheiden. De Maarnse werd negentiende op ruim drie minuten nadat ze ook een keer onderuit was gegleden. Bij de beloften kon Kyle Agterberg juichen, maar niet voor een eigen podiumplaats. De 20-jarige renner uit Maartensdijk zag zijn landgenoot Ryan Kamp de wereldtitel grijpen. Hij eindigde zelf met een achterstand van 2.55 als twaalfde in een veld van ruim vijftig deelnemers.

Op de eerste dag van de WK veldrijden ging dus driemaal de gouden medaille naar Oranje. Dat kunnen er vijf worden wanneer Mathieu van der Poel en Inge van der Heijden zondag hun titel bij de profs en beloftevrouwen prolongeren. Alleen bij de junioren heeft België een topfavoriet, Thibau Nys. Inderdaad, de zoon van.