Zilver Jan-Willem van Schip na fenomenale eindsprint

Baanwielrennen Hans van Ommeren

Met een fenomenale eindsprint heeft Jan-Willem van Schip op het WK baanwielrennen in Apeldoorn zilver veroverd op de puntenkoers. De Australiër Cameron Meyer was een klasse apart en pakte zijn vijfde wereldtitel, maar Van Schip stal in de slotronden de show. Een indrukwekkend vertoon van macht bracht de Schalkwijker van plaats vijf op plaats twee.

De puntenkoers is een dynamisch onderdeel van het baanwielrennen. Maar ook een slopende discipline. De renners moeten 160 ronden afleggen op de 250 meter baan, oftewel 40 kilometer. Na elke tien ronden is er een sprint waar de eerste vier renners punten verdienen. Lucratief is het om een ronde te pakken op het peloton. Een ronde voorsprong staat gelijk aan het winnen van vier tussensprints.

Dus moet je continu alert koersen en blijven rekenen: wie hebben er punten verzameld en waar rijden ze nu? Jan-Willem van Schip had dat goed in de oren geknoopt want na een derde van de koers had hij met enkele lotgenoten die ronde al gekaapt. De Schalkwijker, die afkomstig is van de ploegenachtervolging, bleef soepel voorin draaien en won de volgende tussensprint, zodat hij alleen aan de leiding ging.

Dat liet de grote favoriet en regerend wereldkampioen Cameron Meyer niet op zich zitten en ook de Australiër pakte een ronde. De Belg Kenny de Ketele, vorig jaar achter Meyer tweede en een van de beste zesdaagserenners, besefte dat hij de comfortzone moest verlaten en ‘stal’ op slinkse wijze zelfs twee rondes. Voor Meyer het sein om in een ruk het peloton opnieuw te lappen, waardoor Van Schip virtueel naast het podium stond.

 

Hersens

De 23-jarige student uit Schalkwijk, sinds 1 januari prof bij Roompot, staat er echter om bekend ook op de fiets zijn hersens te gebruiken. Hij bleef tactisch  wachten op de allerlaatste sprint, waar dubbele punten te verdienen waren.

Meyer reed intussen rustig bovenin de baan. Hij had genoeg punten verzameld om zich niet in het gedrang van de slotsprint te hoeven storten.

Met nog drie volle ronden te gaan leek Van Schip te vroeg op kop te komen. Maar hij verraste de complete concurrentie. De Ketele, die ook nog tweede kon worden, was niet opgewassen tegen de krachtige pedaalslagen van de Nederlander en de Belg belandde teleurgesteld naast het podium.

Zilver voor Jan-Willem van  Schip op zijn allereerste WK baan. Het WK is voor hem nu al geslaagd, maar kan nog mooier worden als hij zaterdag het omnium rijdt. Ook dan is een medaille, en misschien zelfs de wereldtitel, geenszins een utopie.