Zilveren medaille Ellen van Dijk op EK tijdrijden

Wielrennen Redactie

Net als vorig jaar heeft Ellen van Dijk genoegen moeten nemen met zilver op het EK tijdrijden voor elitevrouwen. Was vorig jaar Anna van der Breggen de snelste, nu bleef Marlen Reusser de profrenster uit Woerden 19 tellen voor. Van Dijk blijft niettemin de koningin van het EK voor wat betreft de race tegen de klok. Viermaal op rij – in de jaren 2016 tot en met 2019 - pakte de 34-jarige renster van Trek-Segafredo de Europese titel en dat doet niemand haar na.

Van Dijk kent een sterk seizoen. Ze boekte overwinningen in de Healthy Ageing Tour en de proloog van de Lotto Belgium Tour, terwijl ze de motor was achter de triomf in de ploegentijdrit in de Giro. In Trentino had ze donderdagochtend halverwege een achterstand van zeven seconden op Reusser, de nummer twee op deze disicipline in Tokio, achter olympisch kampioen Annemiek van Vleuten. Die rijdt in Italië alleen de wegwedstrijd.

Reusser had wel wat voordeel doordat ze onderweg rensters die voor haar gestart waren kon oppeuzelen. Dat kon Van Dijk niet want voor haar reed Reusser waardoor de Woerdense de race op eigen kracht moest volbrengen. De Zwitserse finishte na 22,4 kilometer in 27.13 minuten, een gemiddelde van bijna vijftig kilometer per uur. Van Dijk kwam daar dus 19 seconden achter en was op haar beurt een stuk sneller (meer dan 40 seconden) dan Brennauer. De tweede Nederlandse Riejanne Markus eindigde als vijfde. Bij de beloften-vrouwen werd Shirin van Anrooij achtste.