Zinderende sprintduels tussen Kirsten Wild en Lorena Wiebes

Wielrennen Hans van Ommeren

Wanneer zal de gedoodverfde troonopvolgster ook daadwerkelijk de troon bestijgen? Die vraag staat centraal na twee zinderende sprintduels binnen drie dagen tussen Kirsten Wild (36) en Lorena Wiebes (20). Beide malen was de veterane uit Almelo de gretige jongeling uit Mijdrecht te snel af. Maar het moment van de machtsovername komt ras naderbij.

Het Nederlandse duo domineerde zowel de finale van de Driedaagse Brugge-De Panne als die van Gent-Wevelgem. Beide wedstrijden tellen mee voor het WorldTour-klassement van de vrouwen zodat ze al vroeg in het seizoen aardig wat punten kunnen bijschrijven. De rest van het veld werd in de winderige Vlaamse koersen gedegradeerd tot figuranten.

Zondag fungeerde de Kemmelberg eens niet als scherprechter in de achtste vrouweneditie van Gent-Wevelgem. Het flink uitgedunde peloton raasde compact naar de finish, al moest de wat achterop geraakt Wiebes nog wel naar voren geloodst worden door haar Nijkerkse ploeggenote Roxane Knetemann.

Eerder al had Wiebes voor de Belgische microfoon laten weten dat haar doelen voor dit seizoen een ‘goed NK en een goed EK’ zijn. Het sprintkanon uit Mijdrecht mocht donderdag haar woordje doen omdat ze tweede was geworden in de Driedaagse Brugge-De Panne. Hoewel ze haar meerdere had moeten erkennen in een 16 jaar oudere renster, maakte Wiebes geenszins een verslagen indruk. Dat was te begrijpen, Kirsten Wild is immers niet de eerste de beste, al scoort de voormalige docente lichamelijke opvoeding vooral op de baan waar ze meerdere malen wereldkampioen is geworden.

Maar het eindschot van Wild voldoet ook nog steeds op de weg, zo moesten onder meer Marianne Vos en de Italiaanse Marta Bastianelli ervaren. Alleen Wiebes kon in de buurt van de Almelose blijven. Het was de tweede triomf van Wild in Wevelgem, waar in 2015 Floortje Mackaij – nu anoniem in het peloton – had gezegevierd.

Anderhalve week geleden had Wiebes in Nokere Koerse, waar Mathieu van der Poel bij de mannen tegen het wegdek smakte, wel het complete vrouwenpeloton haar achterwiel laten zien. De Mijdrechtse is haar oude ploeg Parkhotel Valkenburg trouw gebleven, maar wordt ongetwijfeld begeerd door internationale topploegen die de buidel willen opentrekken.

 

Jan-Willem van Schip

Bij de mannen meldde Jan-Willem van Schip zich in Gent-Wevelgem brutaal in een ijzersterke kopgroep die lange tijd de koers bepaalde. Maar het slopende tempo – de eerste uren werd, weliswaar met wind mee, een gemiddelde gehaald van ruim 50 kilometer per uur – werd de Schalkwijker te veel. Op de Baneberg moest hij afhaken. Daar werd ook het peloton dat ruim een minuut achterstand had in stukken gereten.

De koplopers werden teruggepakt en de levendige koers bleef tot het eind spannend. Tal van favorieten bereikten gesloopt de finish. De Noor Kristoff hield uiteindelijk Degenkolb en Naesen achter zich. Mathieu van der Poel was met de vierde plaats de beste Nederlander. Dylan Groenewegen uit Abcoude had zich afgemeld vanwege ziekte.