Zoeken naar alternatieven richting de Olympische Spelen

Schoonspringen Redactie

Wedstrijden zijn vanwege de pandemie afgelast, toch laat internationaal schoonspringster Celine van Duijn zich niet uit het veld slaan. De Amersfoortse laat weten: ‘Het doel is de Spelen, dus de motivatie is er wel. Maar zonder de reizen, wedstrijdspanning en de bijbehorende adrenaline is het wel een stuk moeilijker. Daar kijk ik echt weer naar uit.’ Op een paar uitstapjes na zijn het vooral uren in het trainingsbad wat haar rest in aanloop naar deze zomer. Het feit dat ze zich al geplaatst heeft voor haar favoriete onderdeel op de Olympische Spelen doet haar veel deugd.

‘De kwalificatiedruk is weg en dat is vergeleken met andere springers wel echt een voordeel, een hele opluchting.’ Van Duijn wist zich namelijk tijdens de wereldkampioenschappen in Gwangju in 2019 op de 10-meter toren te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio. Echter wil ze zich met partner Inge Jansen ook nog plaatsen voor de 3-meter plank synchroon.

Eerder had de 28-jarige nog aangegeven te willen stoppen op haar hoogtepunt: na het meedoen aan de Olympische Spelen. Deze stap heeft ze dus uit moeten stellen vanwege de pandemie. ‘Ik heb er alles ingestopt wat er nog in me zat en dan wordt dat nóg een jaar van je verwacht’ reageerde Van Duijn. Toch is het stoppen na de Spelen nog niet honderd procent zeker volgens de geboren Amersfoortse. ‘Misschien als ik mij na de Spelen goed voel, en het plezier er nog is. Maar op dit moment denk ik dat ik wel toe ben om het leven naast de topsport te gaan beleven. Dit wordt mogelijk dus mijn laatste kunstje.’

 

Amersfoort

Van Duijn begon haar carrière als turnster bij GymXL in Amersfoort, maar vanwege blessures moest ze daar op zestienjarige leeftijd een punt achter zetten. Sinds 2010 deed ze aan schoonspringen bij AZ&PC en specialiseerde ze zich op de 10-meter toren en de 3-meter plank synchroon. Van Duijn behaalde haar grootste succes op het Europees kampioenschap 2018 in Schotland, met goud op de 10-meter toren. Vervolgens werd ze als beste Europese springster van dat jaar aangewezen en ontving hier een bijbehorende LEN Award voor.  Een jaar later volgde nog eens een zilveren medaille op de Europese kampioenschappen in Kiev op wederom de 10-meter toren.

 

Cup

Van Duijn woont al enige tijd in Eindhoven waar ze traint in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion bij Jongejans. De man die nu bondscoach is, heeft zijn sporen dik verdiend in het schoonspringen. Zijn specialisme, de (niet-olympische) eenmeterplank, bracht hem de wereldtitel in 1991, tweemaal Europees goud en de titel ‘ Sportman van het jaar’. Ook nam hij tweemaal deel aan de Olympische Spelen waar hij op de 3-meter plank in 1988 een achtste en vier jaar later een zevende plaats wist te behalen. Inmiddels is hij al enige jaren coach van het Nederlandse team en heeft, niet in de laatste plaats met Celine van Duijn, succes.

De lange aanloop naar Tokio 2021 hoeft zeker niet slecht uit te pakken, verwacht Edwin Jongejans. ‘2019/2020 was een zware periode met heel veel wedstrijden en vervolgens moesten ze ook nog in één keer door naar het olympisch seizoen. Een beetje gas terugnemen was dan ook wel goed.’ Maar het voorseizoen duurt vanwege alle afgelastingen lang, erg lang. Daarom ging coach Jongejans op zoek naar alternatieven voor onderlinge wedstrijden om het team zo goed mogelijk voor te kunnen bereiden op kwalificatiemomenten. ‘Voor het EK zouden we normaliter nog aan Grand Prix-wedstrijden en World Series mee kunnen doen, maar ook dat ging niet door’.

Jongejans, op zoek naar wedstrijdspanning voor zijn pupillen, keek in Eindhoven om zich heen en nam het idee van een online kampioenschap over van PSV Schoonspringen, die op deze manier hun clubkampioenschappen hadden georganiseerd. Hij deelde het idee met collega’s over de landsgrenzen en deze toonden ook interesse. De wedstrijd zou bestaan uit het opnemen van een enkele sprong welke door een internationale jury beoordeeld zou worden. De Stay at Home International Diving Competition was geboren en op 10 december 2020 werden de sprongen van het Nederlandse team met een camera vastgelegd en verstuurd, waarna ze een paar dagen later, ook, online vernamen hoe de eindklassering er uit zag.

Van Duijn nam samen met collega’s Oona Abbema, Bram Meulendijks, Guurtje Praasterink, Pascal Faatz en Lize van Leeuwen namens Nederland deel aan het online evenement en wist op de 10-meter toren de beste jurybeoordeling te behalen. Ondanks dat het een pilot betrof ervaarde de delegatie toch een wedstrijdgevoel. Van Duijn liet achteraf aan de media weten: ‘Het was leuk om te doen, een wedstrijdje springen is altijd goed voor je. Iedereen nam het dan ook heel serieus.’

 

Finale

De World Cup staat nu gepland voor 18 tot 23 april in Tokio en biedt Van Duijn nog een kans tot plaatsing voor de 3-meter plank met Inge Jansen. De Europese kampioenschappen staan dit jaar van 10 tot en met 23 mei op de agenda, nadat deze in 2020 met een jaar uitgesteld werden vanwege de pandemie.  De Olympische Spelen 2021 worden in Tokio gehouden van 23 juli tot 8 augustus. Vanaf 25 juli begint het schoonspringprogramma, met op 5 augustus een mogelijke finale van de 10-meter toren voor Van Duijn. Een uitspraak over wat ze verwacht wilde ze niet doen. Aan Radio 1 liet ze weten: ’Zeggen dat je voor een medaille gaat is niet realistisch in mijn sport, maar een plek bij de beste acht zou ik wel heel gaaf vinden.’ Of de spelen definitief doorgaan is nog maar de vraag, maar als het aan Van Duijn ligt wel. ‘Liever vol met regeltjes en dan kunnen deelnemen, dan dat we het helemaal moeten afgelasten.’