Zomer zonder koers: geen Maliebaan en geen Amerongse Berg

Wielrennen Redactie

Op de Maliebaan mag gewoon gefietst worden. Wielrennen is er echter niet bij. Althans niet in een officiële koers. Klimmen op de Amerongse Berg, klimmen door de jeugd in de Ronde van Klein Zwitserland in Amersfoort en in de hoogste versnelling knallen over de meest lommerrijke laan van Utrecht, het stond allemaal gepland voor de maand juni. Maar helaas. De amateurs in Midden-Nederland moeten zich schikken in hun coronalot.

Zoals in heel Nederland alle wielerwedstrijden geannuleerd zijn. Mogelijk wordt het beter dit najaar. Mogelijk.

Door de KNWU zijn onlangs nieuwe richtlijnen opgesteld voor het organiseren van wedstrijden, wanneer de coronamaatregelen versoepelen. De wielrenunie maakt daarbij onderscheid tussen de verschillende soorten renners. Voor een profrenner staat de broodwinning op het spel, voor een sportklasser of master (zeg maar veteraan) ‘slechts’ een paar uurtjes ontspanning. De bond heeft voor alle disciplines (de weg, de baan, BMX, mountainbike & veldrijden) een plan van aanpak samengesteld om wedstrijden op te starten in coronatijd. Daarbij wordt uitgegaan van drie leeftijdsgroepen, een indeling die ook door het RIVM wordt gehanteerd: U-13 (t/m 12 jaar), U-19 (t/m 18 jaar) en 19+.

In het plan van aanpak worden vier fases beschreven: lokaal, regionaal, nationaal en internationaal, waarbij steeds rekening wordt gehouden met algemene richtlijnen van instanties als het RIVM, NOC*NSF en de wielerbond zelf.

 

Geen clubkampioenschap

Met lokaal niveau wordt bedoeld een wedstrijd in de buurt (minder dan 45 minuten reistijd), dus ook een clubwedstrijd voor de jeugd. De koersen dienen vooral een educatief karakter te hebben, waarbij de focus minder op het winnen ligt. ‘Houd dus geen uitslagen of ranglijsten bij en werk niet “even” een clubkampioenschap af,’ aldus de KNWU. Bij regionale wedstrijden wordt uitgegaan van een reistijd van maximaal een uur, bij nationale wedstrijden maakt het niet uit hoe lang het duurt om er te komen. Bij alle koersen mag elke deelnemer maximaal één begeleider hebben, waarbij geldt dat die minstens anderhalve meter afstand moet bewaren.

Inmiddels is door de UCI een voorlopige internationale kalender opgesteld, waar bijvoorbeeld ook de Nederlandse klassieker de Amstel Gold Race (10 oktober) onder valt. Een nieuwe nationale wielerkalender is er (nog) niet, de kans is heel groot dat alle geannuleerde wedstrijden een jaar uitgesteld worden, als ze al niet helemaal verdwijnen. Zo is bijvoorbeeld voor dit jaar een streep gehaald door het NK, zelfs door de wedstrijden voor de mannelijke en vrouwelijke top. De Maliebaan, de Amerongse Berg en de Amersfoortse Berg, voor de wielerliefhebber is het te hopen dat ze in 2021 weer bevolkt worden met (jeugdige) fanatieke deelnemers.