Zomeravondvoetbal zonder feestje

Voetbal Hans van Echtelt

Je zou denken, FC Utrecht heeft het hele seizoen gevoetbald om in de nacompetitie te komen, dat is goed voor een klein feestje. Maar toch gebeurde dat niet na een partijtje zomeravondvoetbal in Galgenwaard dat eindigde in een logische 1-1. FC Groningen had er wel een kleine polonaise voor over op de grasmat, de ploeg is definitief veilig.

Maar FC Utrecht ging toch met een kater van het veld, voor de vijfde keer op rij niet gewonnen. En ook nog eens vier onnodige gele kaarten in een wedstrijd die voor meer zelfvertrouwen had moeten zorgen, want de nacompetitie nadert met rasse schreden.

Eigenlijk waren alle ingrediënten aanwezig voor een mooie voetbalavond. De komst van Mihai Nesu die luid toegejuicht werd, de onthulling van het standbeeld voor Frans van Seumeren namens de supporters dat een vaste plek krijgt bij de hoofdingang en niet te vergeten, prachtige weersomstandigheden. Er was opvallend veel jeugd in Galgenwaard vanwege allerlei schoolacties, de vaste supportersgroep voor Mark van der Maarel zorgde voor sfeer en de tegenstander heette FC Groningen.

Hadden we op 27 mei 2001 niet met 6-0 van deze opponent gewonnen en na een historische en miraculeuze voetbalmiddag Europees voetbal gehaald? Als voorbereiding op het duel van donderdagavond had ik samen met mijn kleinzoon de beelden nog eens teruggekeken van die dag, al weer zeventien jaar geleden. Ook toen scoorde FC Utrecht al binnen zeven minuten via Igor Gluscevic, zoals aanvoerder Willem Jansen het nu deed. Maar het vervolg van de wedstrijd was totaal anders als destijds het geval was. Om over de emotionele ontlading maar te zwijgen, een waar volksfeest brandde los toen de zo gunstige uitslag van Sparta-Vitesse bekend werd.

Zelfs een klein feestje was er na dit zomeravondvoetbal niet bij, ook ‘Sweet Caroline’ schalde niet eens door de luidsprekers van het stadion. Zouden de supporters het opnieuw halen van de nacompetitie niet op de juiste waarde schatten? Of was de teleurstelling over deze 1-1 te groot om enige euforie op te roepen? De reacties na afloop van aanvoerder Jansen en trainer De Jong duiden op nogal wat tevredenheid over ‘de solide manier waarop de wedstrijd door FC Utrecht was gecontroleerd’.

Dat kan allemaal waar zijn maar een beetje meer amusementswaarde in anderhalf uur voetbal, zelfs op een zomeravond, kan toch niet te veel gevraagd zijn…?