SVF in nacompetitie, maar in Cothen willen ze helemaal niet promoveren

Voetbal Frank Brouwer

De Cothense voetbalclub SVF maakt in navolging van meer verenigingen in de regio volgend seizoen de overstap van de zondag naar de zaterdag. Echter, terwijl er voor de club niets mee op het spel staat wordt er gewoon nog wel nacompetitie gespeeld voor promotie naar de vierde klasse. ‘We moeten wel volgens de reglementen van de KNVB,’ verklaart SVF-voorzitter Kees Mocking.

Afgelopen zondag kwam er een einde aan het prestatief zondagvoetbal in Cothen. SVF speelde zijn laatste thuiswedstrijd in de nacompetitie. Dit historische feit en de komst van rapper Ali B (speler bij tegenstander Forza Almere) brachten aardig wat mensen naar het sportpark. Voor een wedstrijd die SVF simpelweg niet kon ontlopen.

Voorzitter Mocking: ‘De nacompetitie is een uitvloeisel van de competitie en van de KNVB moet je dus meedoen alsof het reguliere wedstrijden zijn. Onze plaats aan iemand anders geven mocht dus simpelweg niet. En als de KNVB vindt dat wij moeten meedoen, dan spelen we gewoon. Dat het voor ons een leuk toetje is, met een leuke volle kantine, is een mooie bijzaak.’

De laatste competitiewedsrtijd op zondag eindigde overigens in mineur voor SVF. Forza Almere bleek sterker dan de Cothenaren: het werd 1-2. Als zondagclub speelt het eerste elftal van SVF nog één wedstrijd. ‘We gaan op donderdagavond 120 kilometer rijden naar VZV in de kop van Noord-Holland’, aldus Mocking.

De kans op promotie is echter na de nederlaag aanzienlijk geslonken. De Schagense tegenstander zal in elk geval door SVF moeten worden verslagen en dan moet Forza Almere ook nog eens van VZV verliezen. Op basis van het doelsaldo kan SVF dan nog steeds formeel promoveren. Een oplossing voor dat probleem ligt volgens Mocking bij de KNVB. ‘Wij gaan in de vierde klasse zaterdag beginnen’, zegt de voorzitter van SVF heel stellig.

 

Overgrote meerderheid

Mocking, in het verleden zelf speler van het eerste en dus ‘gewend’ aan het prestatief spelen op zondag, noemt de laatste thuiswedstrijd ‘best bijzonder’. Maar hij staat volledig achter de keuze van de club.

‘We zijn er een jaar mee bezig geweest, spraken met alle geledingen binnen de club en dit is wat een overgrote meerderheid wil’, zo klinkt het gedecideerd uit de mond van de voorzitter. Voordat de keuze aan de Algemene Ledenvergadering werd voorgelegd waren er al gesprekken geweest met selecties, oudste jeugdteams en ook met fans en sponsoren.

Dat allemaal nadat het bestuur van SVF zijn oor al te luister had gelegd bij clubs uit de omgeving die eerder de stap maakten (zoals Bunnik 73). ‘Van met name oudere fans, sponsoren en donateurs hadden we wel wat tegengeluiden verwacht, maar iedereen sprak zich eigenlijk uit dat we moeten doen wat het beste is voor de club. En van onze jonge selectie wil 74 procent naar de zaterdag’, zo kijkt Mocking terug.

Opvallend is dat het zondagvoetbal niet helemaal zal uitsterven in Cothen. Mocking: ‘Het eerste en tweede verhuizen naar de zaterdag, maar het derde team blijft op zondag actief. Verder hebben we volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk twee damesteams die op zondag actief zullen blijven. Op zaterdag hadden we al twee senioren elftallen en komen we dus op vier.’

 

Nieuw hoofdstuk

SVF is klaar om komend seizoen de vierde klasse zaterdag in te duiken, op weg naar een nieuw Cothens voetbalhoofdstuk. Mocking: ‘Bij de jeugd is het een tendens dat ze liever op zaterdag spelen. Maar wij kwamen toch ook vaders tegen, van wie de kinderen ook voetballen en die nu allemaal op dezelfde dag gaan spelen.

Die gaven aan dat ze nu lekker één grote voetbaldag hebben en dan op zondag een dag voor de familie. En verder vinden veel mensen het ook wel gezelliger dat de jeugd en senioren op één dag spelen.’