ZPC Amersfoort zet goede stap richting lijfsbehoud

Waterpolo Jeroen Scholman

Spanning en sensatie in de eredivisie van het waterpolo. Tweemaal is er een beslissingswedstrijd nodig in de halve finales van de play-offs. Het Utrechtse UZSC speelt vandaag om 19.00 in eigen bad tegen GZC Donk een derde duel om uit te maken wie er doorgaat naar de finale. Het speelt daarin tegen AZC of ZVL-1886, die op hun beurt vanmiddag ook een beslissingswedstrijd spelen.

Niet alleen de play-offs zijn boeiend, ook de play-outs zijn enerverend. Vandaag valt de beslissing over wie er degradeert naar de eerste klasse. ZPC Amersfoort heeft op zaterdag 18 mei alvast een goede stap richting handhaving in de eredivisie gezet door Schuurman BZC met 11-9 te verslaan.

UZSC, AZC, ZVL-1886 en Widex GZC Donk zijn als laatste vier overgebleven ploegen die kans maken op de landstitel. UZSC en AZC wisten zich na twee duels in de kwartfinales te plaatsen, ZVL en GZC Donk hadden er één extra nodig. UZSC en GZC Donk troffen elkaar de voorbije dagen tweemaal. De eerste ontmoeting werd gewonnen door de Goudse ploeg met 10-8. De Utrechtse Zwemclub-Star-Combinatie trok de stand over twee wedstrijden gelijk door een dag later met 7-5 te winnen.

Ook onderin de eredivisie wordt er naar het einde toegewerkt. Schuurman BZC en ZPC Amersfoort gaan dit weekend onderling uitmaken wie er rechtstreeks degradeert naar de eerste klasse. De winnaar is nog niet klaar, daarvoor wacht volgende week een tweeluik met Waterpolo Den Haag voor een plek in de eredivisie.

 

Degradatie voorkomen

Het zijn roerige tijden voor beide clubs. Op de rand van degradatie nam Schuurman BZC deze week afscheid van coach Barry Wittenbernds. Wittenbernds die vorige zomer juist overkwam van ZPC Amersfoort, had grootste plannen en het regionale dagblad Tubantia kopte ‘Barry Wittenbernds wil van BZC weer een topclub maken’.

Acht maanden later liggen de kaarten compleet anders. De Borculoërs moeten degradatie zien te voorkomen in een tweestrijd met een andere roemruchte club uit Nederland, ZPC Amersfoort. De achtvoudig landskampioen nam eerder al afscheid van zijn coach Hans van Zeeland.

De ploegen speelden twee keer eerder tegen elkaar dit seizoen. De Borculoërs zegevierden twee keer. In eigen bad werd het 10-7, in Amersfoort eindigde de wedstrijd in 7-8.

Op zaterdag 18 mei werd de eerste wedstrijd in het tweeluik dus gewonnen door ZPC Amersfoort, op zondag 19 mei om 18.00 treffen beide teams elkaar weer. Ditmaal in Borculo. Op social media worden de fans van Schuurman BZC opgeroepen om hun club te komen steunen in deze allesbeslissende confrontatie.