ZPC geeft weinig weg in belangrijk weekend

Waterpolo Gijs Kila

Het doel van ZPC Amersfoort is om zich te plaatsen voor de play-offs voor het waterpolo landskampioenschap. Hiervoor is een plaats bij de beste acht in de eredivisie voldoende. Het eerste mannenteam kwam dit weekend maar liefst twee keer in actie: zaterdagmiddag boekten ze een zowel verrassende als belangrijke overwinning. GZC Donk werd met 15-13 verslagen na een boeiende partij. Op zondag moesten ze tegen de Polar Bears genoegen nemen met een gelijkspel. Na dit weekend, waarin vier punten werden behaald, staat de ploeg op een voorlopige vijfde plek in de eredivisie.

Op zaterdag in een enerverende partij nam de ploeg van trainer Gianluca Sattolo in de eerste helft het heft in handen tegen de directe concurrent uit Gouda. Zo stond er na de tweede periode een ruime voorsprong van 11-5 op de borden. Het slotoffensief van GZC Donk kwam er wel, maar het was uiteindelijk niet genoeg: 15-13 bleef het bij en zo pakte ZPC belangrijke punten.

Een opvallend fraai moment in de wedstrijd kwam van Lars Reuten, die scoorde met een knap afstandsschot. ‘Die zat er lekker in’, lacht de gelukkige. ‘Ik wilde hem hoog schieten, zag een gaatje en hij viel lekker binnen.’ Maar vooral de drie punten en het bijbehorende spel waren in zijn ogen het belangrijkste. ‘Na twee periodes stonden we zes punten voor. Als we dit vol kunnen houden, dan kunnen wij het iedereen lastig maken. Ik denk dat we hebben laten zien wat we kunnen en dat we gestreden hebben.’

Zondagmiddag was er de kans om het weekend winnend af te sluiten tegen de Polar Bears. Echter kwam ZPC niet verder dan een gelijkspel: 11-11. Hoewel de start van ZPC voorspoedig was door halverwege met 4-7 voor te staan, werd tegenstander Polar Bears in de laatste twee kwarten sterker. Polar Bears kwam met 11-9 voor, maar lang konden ze hier niet van genieten. In de absolute slotfase toonde ZPC veerkracht en zo eindigde het duel onbeslist.

Keeper Clement Stegman baalde vooral van het weggeven van de voorsprong ‘We starten zo goed. En dan geven we het toch weer uithanden.’ De ploeg is een combinatie van jonge en oude spelers, wat wisselvalligheid in de kaart speelt. ‘De onervarenheid hebben we nog in het team. We zijn niet constant’, aldus de keeper.

Volgend weekend spelen de Amersfoortse waterpolospelers weer tegen een directe concurrent: AZC uit Alphen aan den Rijn is de tegenstander die een plekje hoger staat op de ranglijst.