Zussen Kensenhuis Nederlands Kampioen én verbeteren deadlift record

Powerliften Redactie

Afgelopen weekend zijn de zussen Iris en Ilrish Kensenhuis beide Nederlands kampioen geworden in hun eigen gewichtsklasse van Classic Powerlifting. Iris tilde in totaal 473,5 kilo in de klasse - 84 en Ilrish tilde in totaal 468 kilo in de klasse 84 +.

Het puntentotaal komt tot stand door de verschillende onderdelen van powerliften (kniebuigen, benchpress en deadlift) bij elkaar op te tellen waarbij ook rekening wordt gehouden met het gewicht van de deelnemer.

Met hun puntentotaal zetten de zussen bovendien beiden een nieuw nationaal record op de deadlift neer. Bij de deadlift wordt een zeer zwaar gewicht in een voorovergebogen stabiele houding opgetild, waarbij ook de knieën zijn gebogen, de benen en armen gestrekt en de schouderbladen naar achteren wijzen. Neerleggen mag na een signaal van de scheidsrechter. Ilrish heeft haar record aangescherpt naar 213 kilo en Iris naar 220,5 kilo. Op de andere onderdelen tilden ze als volgt:

 

Ilrish

Kniebuigen: 170 kilo

Benchpress: 85 kilo

 

Iris

Kniebuigen: 167,5 kilo

Benchpress: 85 kilo

 

 

Kwalificaties

Ilrish kwalificeerde zich met dit resultaat voor het EK Classic Powerliften dat in december in Litouwen gehouden zal worden. Eerder kwalificeerde Iris Kensenhuis zich al voor het WK classic powerlifting dat in juni 2018 plaats zal vinden in Calgary, Canada. Daarvóór zal zij op 11 mei nog deelnemen aan het Open EK Equipped Powerliften in Pilsen, Tsjechië.

Bij Classic powerliften dragen de deelnemers geen ondersteunende kleding, waardoor zij iets minder kilo’s kunnen verplaatsen.