Zwaar weekeinde crosser Lars van der Haar

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar heeft een zwaar weekeinde achter de rug. In de vijfde wereldbekercross in het Duitse Zeven moest hij genoegen nemen met een plaats buiten de toptien (elfde). Een dag later in het Belgische Hamme was de zevende plaats van de Woudenberger ook beneden zijn stand.

Zaterdag in Zeven was het de beurt aan de modderduivels. De Belg Wout van Aert bleek zich het beste thuis te voelen in de smeuïge smurrie, al werd hij wel een handje geholpen door materiaalpech van aartsrivaal Mathieu van der Poel. Lars van der Haar kende een bliksemstart. Hij was als eerste weg, gevolgd door Van der Poel. Maar Van der Haar kon zich op het zware parkoers niet handhaven en viel terug. Lange tijd lag hij in de buurt van de zevende en achtste plaats, maar in de slotfase moest hij nog meer terrein prijsgeven en finishte als elfde. In de stand van de wereldbeker zakte hij een plaatsje en staat nu vierde.

 

Flandriencross

In Hamme nam Van der Poel revanche op Van Aert in de zogeheten Flandriencross, die meetelt voor het DVV-klassement. Vooraf lag het parkoers er modderig bij, maar de droge omstandigheden en de zon maakten de ondergrond weer een stuk sneller. In sommige bochten bleef het erg drassig, waardoor er veel van de renners gevraagd werd. Van der Poel liep meter voor meter weg van Van Aert en won onbedreigd. Van der Haar kon geen rol van betekenis spelen en werd zevende.

Overigens plaatste Van der Haar nog voordat het zware weekeinde van start was gegaan al enkele kanttekeningen bij de planning van de twee wedstrijden. Tussen Zeven en Hamme zit er een afstand van meer dan 500 kilometer. ‘Als ze toch twee crossen in één weekend wilden plannen, dan hadden ze beter de Superprestige in Gieten na de WB-manche in Zeven gelegd, die afstand is toch een stuk kleiner’, aldus de Nederlander in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. ‘Door de verre verplaatsingen hebben we amper rust, want in de auto recupereer je niet optimaal. Dit wordt hoe dan ook een zwaar weekend, ongeacht de wedstrijdomstandigheden.’

Zijn matige resultaten bewezen het gelijk van de tengere crosser uit Woudenberg.