Zwart

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Weg ermee. Ballen in de doos, engelenhaar in de zak, boom het huis uit en het jaarlijkse overschot aan oliebollen in de gft-bak. De eerste januari is nooit mijn favoriete dag geweest. Die walsjes van Johann Strauss jr. maken de kater alleen maar erger. En dan dat schansspringen... Uit dat ding, weg ermee. Weg met 2016.

 

Pim van Esschoten

Hier is 2017. Het wordt een mooi jaar, ik verheug me.

Het toproeien mag in Utrecht steeds verder in de knel raken, op 9 april wint Triton de Varsity. Die voorspelling werd al vaker gedaan de laatste jaren en moet toch een keer uitkomen. Dit jaar gaat het gebeuren, voor het eerst sinds 1967. En eindelijk mogen die Utrechtse corpsballen in het koude kanaalwater springen om hun Oude Vier te huldigen. Jaja, het zal nadien nog lang onrustig zijn rond het Janskerkhof.

Bij UZSC gaan ze ook iets historisch doen; de mannen én de vrouwen pakken de landstitel. Het zit er aan te komen, ik voel het.

Kampong? Komt ijzersterk terug uit de winterstop en slaat keihard toe in de play offs.

Over ijzersterk terugkomen gesproken. Voor Dafne Schippers was veel net niet, afgelopen jaar. Zelfs haar fietsbrug kon uiteindelijk niet in 2016 in gebruik worden genomen. Dat komt binnenkort alsnog. Zoals dit nieuwe jaar alles net wél gaat worden voor Dafne. Zeker op de WK in augustus, in Londen.

Het wordt een jaar vol optimisme, vol hoop. Zelfs FC Utrecht gaat als een speer en opnieuw krijgt de club drie kansen zich rechtstreeks te plaatsen voor Europees voetbal. Doe alle drie maar, kan ons het schelen.

Toch is er reden tot zorg. Eind 2016 meldde FC Utrecht opnieuw een fors verlies over seizoen 2015-2016, bijna vijf miljoen. Veel erger nog, in hetzelfde bericht liet de clubleiding weten dat over dit lopende seizoen een kleine winst wordt geboekt.

Zwarte cijfers?

Oh nee, dat niet! Laat FC Utrecht alsjeblieft eeuwig knel zitten met de centen. Zo is het altijd geweest en zolang het zo was, ging het goed. Min of meer. Het gaf een soort houvast, iedereen wist waar ze aan toe waren. Geen geld, rand van de afgrond, hand op de knip, hoofd net boven water houden, geen grote verwachtingen, geen toestanden; dat hóórt tot de rijke historie van de club. Een wankel evenwicht weliswaar, maar het werkt.

En nu… zwarte cijfers. Je houdt je hart vast.