Zwemmen in Open Water

Zwemmen Redactie

Op zaterdag 7 juli gingen ruim 325 zwemmers het Merwedekanaal bij Vianen in voor de jaarlijkse wedstrijd Open Water Zwemmen (OWZ). Zowel wedstrijdzwemmers als recreanten deden mee aan de 250, 500, 1000 meter voor de jeugd en de 1, 2, 3 en 5 kilometer voor senioren. Ook was er een apart gedeelte gereserveerd voor waterpolospelers en geïnteresseerden die de sport eens wilden uit proberen.

Het publiek zit bovenop de korte baan in Vianen, wat deelname aan dit onderdeel bijzonder maakt. Open Water Zwemmen onttrekt zich normaliter, afgezien van start en finish, per definitie grotendeels aan het zicht van de stilstaande toeschouwer. Meerdere groepen en enthousiaste supporters lopen daarom mee met de zwemmers, af en toe een blik over de diepe kade in het water werpend.

Kijk voor meer OZW Merwedekanaal foto’s van Jan Kruijdenberg op https://www.facebook.com/USportkrant/

 

Begin 2018 bundelden de zwemclubs van Vianen en Culemborg de krachten door in hetzelfde weekend een wedstrijd te organiseren. Meerdere zwemmers kiezen er voor aan beide wedstrijden mee te doen, waardoor Midden-Nederland prominent op de zwemagenda prijkt begin juli. Culemborg verwelkomt al 22 jaar de zwemmers in het Open Water, waar ‘Vianen’ dit jaar de negende editie organiseerde. In de toekomst hopen de organiserende clubs meer met elkaar te gaan samenwerken.