Zweven boven Vredenburg

Atletiek Ted Vermeulen

Twee jaar en acht dagen na de onvergetelijke Grand Depart van de Tour de France op 5 juli 2015 schiet de Domstad opnieuw in de roos met de opening van het NK atletiek op het Vredenburg. De Nederlandse Kampioenschappen atletiek zijn na 12 jaar terug in Utrecht en daar hoort een speciale opening bij, dacht Ferry van Dipten, projectleider voor het polsstokhoogspringen op het Vredenburg. De spectaculaire aftrap van het NK atletiek kende twee winnaars. Menno Vloon bij de mannen en Femke Pluim bij de vrouwen prolongeerden hun titel polsstokhoogspringen met respectievelijk 5,70 en 4,21 meter.

“Er zijn wel degelijk momenten van stress geweest bij de voorbereidingen van dit speciale evenement, maar die hebben we overwonnen. Als ik nu terug kijk, dan kan ik alleen maar trots zijn op het resultaat”,  aldus van Dipten, die met zijn talloze vrijwilligers een topsportevenement neerzette.

Natuurlijk deden de weersomstandigheden een behoorlijke duit in het zakje. Droog, goede temperatuur en bijna windstil. Dat was meegenomen, maar de polsstokhoog arena, die op het marktplein was neergezet, zag er indrukwekkend uit. Met een zittribune achter de springmat van 300 zitplaatsen (tijdens de wedstrijden volledig bezet) en langs de aanloop terrasjes bij een snackcar en gewoon lekker achter de boarding staan met een frietje creëerde een zeer sfeervolle entourage.

Het winkelend publiek op Vredenburg keek zijn ogen uit. Metershoog boven het centrum van Utrecht zweefden atleten door de lucht, begeleid door ritmisch handgeklap of muziek. Het decor maakte het openingsnummer van het NK heel bijzonder.

Het polsstokhoogspringen gebeurde nu eens niet op een atletiekaccommodatie, maar in het openbaar. Er zat geen gebruikelijke trambaan tussen de toeschouwers en de sporters en dat zorgde voor een speciale ambiance. Vredenburg stroomde naarmate de strijd vorderde helemaal vol en menigeen swingde mee op de muziek die de atleten tot grootse daden moest opzwepen.

Polsstokhoogspringen is een moeilijk onderdeel binnen de atletiek. Het vergt kracht, explosiviteit, souplesse en in hoge mate een perfecte controle. De dwarslat mag je wel beroeren, maar moet wel blijven liggen. Sommigen haalden ruim de hoogte van een meter of vijf, te vergelijken met de bovenkant van de tweede verdieping van een comfortabel woonhuis, maar raakten met hun borst de lat waardoor die naar beneden tuimelde. Anderen scheerden rakelings over de lat maar hij bleef liggen en dus was de sprong geldig.

 

Kinderen

De speciale faciliteiten voor de Kids met o.a. een 30 meter sprint completeerden het geheel aan het Vredenburg. De 46 meter lange aanloop lag er voor de atleten uitnodigend bij. “Zo’n speciaal aangelegde aanloop nodigt meer uit tot prestaties, dan de aanloop op een atletiekbaan” kon men uit de woorden van de atleten opmaken.

Ook Edwin van den Berg, voorzitter van het lokale organisatiecomité, was trots op het evenement, dat zijn mensen hadden neergezet met voortreffelijk voor iedere toeschouwer zichtbare informatie over de atleten, zoals leeftijd, lengte, persoonlijk record, seizoenrecord, de coach van de atleet en de te overbruggen hoogte.

 

Eigen muziek

Roman Monte is blij met zijn PR van 5.10 dat hem een vierde plaats op de NK opleverde. Foto: Geert Lommers / Utrechtse Sportkrant

De technische informatie werd middels de microfoon toegelicht door voormalig wereldkampioen Rens Blom, die meedeelde dat de atleten zelf de muziek mogen uitzoeken, die hun moet aanmoedigen.

Omdat de voorbereiding tot een sprong toch al snel drie minuten in beslag nam, leek deze voorbereidingstijd op het verblijf in een disco, terwijl het publiek de atleet tijdens de aanloop met ritmisch applaus ondersteunde.

Ook onthulde Blom voor de leek, dat de atleten allemaal vijf of zes verschillende polsstokken bij zich hadden. Voor een hogere hoogte is een snellere aanloop en een langere polsstok nodig, die bij de diverse atleten ook nog eens van gewicht verschilt.

 

Resultaten

Het voorprogramma werd gewonnen door Trystan de Weerd met een hoogte van 4,31 meter, terwijl Maurits van der Ziel van VAV uit Veenendaal met een persoonlijk record van 4,26 meter verdienstelijk tweede werd en Niels Mijnsbergen van AAV’36 uit Alphen aan de Rijn met het brons naar huis mocht.

Aan de strijd om de Nederlandse titels deden acht mannen en vrouwen mee. Voor deze topatleten stond niet alleen de titel op het spel, maar ook een ticket voor het WK in London. Bij de vrouwen staat die limiet op 4,55 meter en bij de mannen op 5,70 meter.

Bij de vrouwen ging de titel voor de vierde keer op rij naar Femke Pluim van AAV’36 uit Alphen aan de Rijn, maar Pluim kwam met haar 4,21 meter niet in de buurt van de WK-limiet. Daarvoor had ze 4,55 meter moeten halen, een evenaring van haar persoonlijk record. Dat lukte niet. Ze bleef steken bij haar eerdere hoogte. Tweede werd Marijke Wijnmalen uit Dinteloord met 4,11 meter en Robin Wingbermuhle ging met een hoogte van 4,01 meter met het brons aan de haal.

Ramon Monte stal in het begin de show en kreeg een welverdiend applaus voor zijn nieuwe persoonlijk record van 5,10 meter. De matadoren bleven intussen in de coulissen. Menno Vloon en Rutger Koppelaar, die beiden een pr hebben van 5,65 meter oftewel twee opeengestapelde vrachtwagens, kwamen pas later in actie. Immers, wanneer twee atleten dezelfde hoogte halen wordt gekeken wie daarvoor de minste sprongen nodig heeft gehad.

Dus ga je je energie niet verspillen. Dat tactische spelletje kostte in het verleden wel eens een wereldtopper de kop doordat hij zijn aanvangshoogte niet haalde. Koppelaar stroomde in bij 5,20 meter – hij had er twee sprongen voor nodig –  Vloon pas bij 5,30 dat hij meteen met speels gemak haalde.

Terwijl Koppelaar vergeefs probeerde de 5,40 meter te verschalken ging Vloon door. Het publiek leefde mee en genoot. Zo ook wethouder Paulus Jansen die beloofde dat er volgend jaar opnieuw bekeken zal worden om atletiek naar het centrum van Utrecht te halen. Vloon, van av Lycurgus uit Assendelft, haalde de 5,50 en vervolgens de 5,70, tevens de limiet voor Londen.

Zijn volgende doel was 5,86 meter. Dat zou een nieuw Nederlands record betekend hebben, maar ondanks de aanmoedigingen van het enthousiaste publiek lukte het drie keer niet. Het podium: Menno Vloon (5,70), Hagenaar Niels Mulder (5,25), Rutger Koppelaar (5,20).

Vrijdag, zaterdag en zondag zijn alle andere disciplines op de atletiekbaan vaan U-track aan de Laan van Maarschalkerweerd, waar de drie Utrechtse verenigingen U-Track, Phoenix en Hellas gezamenlijk voor de organisatie tekenen.