Ellen van Dijk prolongeert haar wereldtitel tijdrijden

Wielrennen Redactie

Ellen van Dijk mag nog een jaar de regenboogtrui dragen. De Woerdense raffelde het 34 km lange parcours van het WK tijdrijden af met een gemiddelde snelheid van ruim 46 km per uur, 12 seconden sneller dan de Australische Grace Bown en 42 dan de Zwitserse Marlen Reusser. Vooraf had Van Dijk geklaagd over een pijnlijke rug, maar daar was in Australië niets van te merken. Na 2013 en 2021 veroverde de 35-jarige chronoduivel haar derde wereldtitel.

Van Dijk heeft afgelopen jaar genoten van elke minuut dat ze het speciale WK-tricot mocht etaleren. Ze was al vroeg naar de andere kant van de aardbol afgereisd om goed te kunnen acclimatiseren. Maar hooggespannen verwachtingen had ze niet. Het heuvelachtige parcours bij Wollongong leek haar niet op het lijf geschreven. Er waren maar weinig vlakke stukken waarop de diesel kon doorstampen. De rensters moesten net als de mannen twee rondjes afleggen door en langs de stad van ruim 200.000 inwoners, een kleine 100 km ten zuiden van de Australische hoofdstad Sydney.

Nederland mocht drie rensters afvaardigen. Behalve Ellen van Dijk waren dat Annemiek van Vleuten en de jonge Shirin van Anrooij die tevens meestreed bij de belofte-vrouwen.

 

Scherpe tijd

Van de favorieten zette de vroeg gestarte Brown een uiterst scherpe tijd neer. De eerste die er haar tanden op stuk beet was Van Vleuten. Bij het eerste meetpunt bleek al dat de olympisch kampioen in deze discipline geen beste dag kende. Ze gaf bijna een halve minuut toe op Brown en liet dezelfde tijd noteren als de Belgische Lotte Kopcky, niet bepaald een fenomenale tijdrijder. Nu had de Australische wel alle risico´s genomen in de bochten en scheelde het soms maar een haar of ze was, mede door de windvlagen, tegen een dranghek geknald.

De tijd van Brown hield lang stand. Alleen de als voorlaatste gestarte Zwitserse Marlen Reusser dook er bij het eerste meetpunt een seconde onder. Haar tijd werd echter vermorzeld door de uittredende wereldkampioen. Bijna negen tellen was Van Dijk sneller en dat verschil breidde ze verder uit, om in de tweede omloop weer wat prijs te geven. Maar alleen aan Brown, de rest kwam op steeds grotere achterstand. Eenmaal over de finish na 44.29 kon Van Dijk het amper bevatten. ‘Gewonnen, ik?’ Een stralende lach krulde zich rond haar mond. ‘Dit had ik nooit verwacht. We hadden wel alles tot in de puntjes voorbereid, maar het leek niet mijn parcours. Toch ging het zeker de eerste ronde best lekker. Mentaal ben ik ook sterk. Onderweg wil ik de tijden niet weten maar ik begreep wel dat ik meedeed voor het podium.’

Annemiek van Vleuten werd teleurstellend zevende op 1.43, Shirin van Anrooij eindigde als dertiende en werd tweede bij de beloften. Wereldkampioen bij de mannen werd heel verrassend de Noor Tobias Foss. De Nederlanders Daan Hoole (23e) en vooral Bauke Mollema (25e) stelden zwaar teleur.