Bips


Over sport werd niet gesproken, hooguit in een verdwaalde bijzin tijdens een debat. Hoewel er even dat relletje was over dat filmpje van NOC*NSF met Dilan Yesilgöz en kickbokser Rico Verhoeven, dat de VVD kaapte voor eigen gewin. Toen Verhoeven dat merkte, trok hij zo’n gezicht als dat van minister Conny Helder op de WK-tribune in Qatar, een jaar geleden: ‘Wat doe ik hier?’


Pim van Esschoten

Nee, dan JP Balkenende op de skateboard. Beter; náást het ding. De premier, strak in het pak en uitgedaagd door enkele Eindhovense knullen, wilde het best eens proberen. En daar lag hij, op z’n christendemocratische bips.

Het was in 2009 en lijkt een eeuwigheid geleden. Sindsdien consumeerden we er nog een graadje bij, werden we met z’n allen nog rijker, maar vergaten een deel van de samenleving daarin mee te nemen. En daar zijn we nu, met vele huizen die nauwelijks zijn verwarmd en een ontbijt op school omdat thuis het geld ontbreekt.

Per schoolklas leven twee à drie kinderen op in een gezin met geldzorgen, schrijft NOC*NSF in een persbericht. Een getal om van de huiveren. De sportkoepel kondigt een online veiling aan met bijzondere items; er kan begin december worden geboden op een regenboogtrui van Mathieu van der Poel, de complete WK-kit van Sifan Hassan of het gesigneerde startnummer van Femke Bol waarmee ze Europees kampioene werd. En heel veel meer. De opbrengst is voor het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Zo’n tachtigduizend kinderen in het land maakten vorig jaar gebruik van het fonds.

In Utrecht is het iets anders georganiseerd, sinds de lancering van het Paul Verweelfonds in 2018, dat jaarlijks rond de 1500 kinderen voorziet van sportschoenen en andere attributen om bij de sportclub aan te sluiten (een bijdrage aan de contributie verloopt via de U-pas). Het fonds heeft 75.000 euro te verdelen en dat gaat jaarlijks op, al loopt het dit jaar iets minder hard dan vóór corona. Het geld dat in die jaren overbleef (er werd immers minder op de club gesport) blijft ook nu liggen.

Waarom dat zo is, vragen ze zich nu af bij fondsbeheerder SportUtrecht. Sedert een paar maanden kunnen ook urban sporters via buurtsportcoaches gebruik maken van het Verweelfonds. Een overtreding van de spelregel dat een kind lid van een club moet zijn. En urban sports, zo snel als ze groeien, doen het immers zonder vereniging, bestuur of penningmeester. Het is een pilot, een probeersel in veranderende sporttijden.

Gewoon doen, prima. Wees als Balkenende; beter plat op de bips dan nooit geprobeerd.

Vorige
Vorige

Jong FC Utrecht klopt De Graafschap

Volgende
Volgende

Puck Pieterse en Fem van Empel slaan wereldbeker over, zaterdag wel duel