Puck Pieterse en Fem van Empel slaan wereldbeker over, zaterdag wel duel
De eerste hernieuwde confrontatie tussen de wereldkampioene veldrijden Fem van Empel en de vicewereldkampioene Puck Pieterse vindt niet plaats in een wereldbeker, maar in een ‘gewone’ cross. Zaterdag kruisen de twee 21-jarigen de degens in Kortrijk, waar de Urban Cross meetelt voor het X2O-klassement. Een dag later zijn beiden afwezig in de wereldbeker van Dublin. Ook Lars van der Haar rijdt niet in Ierland, wel in België.
Pieterse en Van Empel troffen elkaar ook in de allereerste wereldbeker in het Amerikaanse Waterloo. Dat was evenwel na een zwaar seizoen in een andere discipline. Pieterse kwam regelrecht uit het mountainbiken, Van Empel was na de wegkoersen meteen het veld ingedoken. De Amersfoortse besloot na Waterloo een rustpauze in te lassen, terwijl haar rivale nog even doorging en niet zonder succes. De Brabantse won zeven crossen op rij alvorens ze besloot ook even gas terug te nemen.
Dat beiden zondag niet in Dublin aan de start verschijnen is veelzeggend. Momenteel woedt er een flinke discussie over de uitpuilende veldritkalender en de status van de wereldbeker daarin. Voor menigeen is die niet zaligmakend, reden voor UCI-president David Lappartient om te waarschuwen dat wie niet in de wereldbekers start mogelijk ook van het WK geweerd wordt. Onder meer Lars van der Haar en zijn jonge ploeggenoot Thibau Nys van het Belgische Baloise Trek Lions hebben al laten weten zich weinig van het dreigement te zullen aantrekken.
Ook ‘s werelds beste elitevrouwen Van Empel (Jumbo-Visma) en Pieterse (Fenix-Deceuninck) zijn dus bepaald niet onder de indruk van de krasse taal van de UCI, die vooral oog heeft voor het commerciële belang en niet dat van de sporters. De houding van de beste mannelijke profs Mathieu van de Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock spreekt wat dat betreft eveneens boekdelen. Ze rijden slechts een paar crossen en lappen het hele wereldbekerklassement aan hun laars. Van Aert en Pidcock hebben al te kennen gegeven het WK begin februari in het Tsjechische Tabor over te zullen slaan, het past niet in hun planning. Van Aert wil zich volledig focussen op vooral de voorjaarsklassiekers op de weg, Pidcock droomt van olympisch goud op de mountainbike.
Logistiek
Twee veldritten dus komend weekeinde en dat blijkt vooral een logistiek probleem, waardoor niet veel renners voor de ‘dubbel’ kiezen. Hoewel de KNWU zondag een relatief compacte ploeg afvaardigt naar de Ierse wereldbeker kost het de wielrenunie minimaal 15.000 euro, melden diverse media. Bondscoach Gerben de Knegt laat bij de elite de keuze aan de sporters. ‘Soms past een trainingsmoment beter in de indeling van de winter van een coureur, een ander weegt de verplaatsing mee in de belasting van zo’n weekend. Met Puck Pieterse hebben we een sporter in huis die straks ook weer MTB-ambities heeft. Voor mij is het logisch dat sporters dit soort afwegingen maken.’
De Knegt gunt daarom jongeren een kans maar vanuit de kosten bekeken een beperkt aantal. ’Ik vind dat we als veldritland onze verantwoordelijkheid moeten nemen door wel met beloften, junioren en een junior-vrouw van start te gaan in Dublin. Maar dan kies ik wel voor jonge sporters die daar sportief iets te zoeken hebben en voor wie dit goed in de opbouw van hun winter past.’