Lopers van 51ste editie Batavierenrace gefinished
In het laatste weekend van april is de grootste estafetteloop van Europa gelopen door Nederlandse studenten. Deze Batavierenrace is een studentenestafetteloop die elk jaar in mei in Nederland wordt georganiseerd. Het is een hardloopwedstrijd van circa 185 km, de route loopt van het centrum van Nijmegen, via Duitsland, de rustige Achterhoek en de Oude Markt in hartje Enschede naar de campus van de Universiteit Twente. De totale loopafstand bedraagt ruim 175 kilometer en is onderverdeeld in 25 etappes (16 heren- en 9 damesetappes). Er nemen ieder jaar ongeveer 8.500 atleten aan deel, allen studenten. Aan dit enorme deelnemersaantal dankt de Batavierenrace sinds jaar en dag haar vermelding in het Guinness Book of Records.
Dit jaar deden er in totaal 320 teams mee, waarvan acht verschillende universiteits- en hogeschoolteams die meededen aan de universiteitscompetitie. De etappes variëren van 3 tot 10 km lang, over verhard en onverhard terrein. De tijden van de lopers worden bij elkaar opgeteld en zo wordt uiteindelijk bepaald wie de winnaar is. Vanwege het grote aantal deelnemers wordt de start in zes groepen verdeeld en zijn er onderweg vier herstarts, bij het Radboud Sportcentrum, in Ulft , Barchem en in de binnenstad van Enschede. De teams moeten er zelf voor zorgen dat hun lopers op het juiste moment op de juiste plek zijn. Daarom rijden er gedurende de loop honderden busjes over de daarvoor aangewezen wegen rondom de route om hun lopers naar het wisselpunt te brengen.
Onder de deelnemers ook een team uit Utrecht, bestaande uit studenten van de Universiteit en Hogeschool Utrecht. Team Utrecht deed voor de tweede keer mee en finishte 4 minuten achter de nummer 1 en slechts 3 seconden achter de nummer 2. Favoriet Groningen schreef ook deze 51ste editie op de naam, gevolgd door team Wageningen.
Start
Vrijdagavond om 22.30 klonk het startschot op de Grote Markt in Nijmegen, richting de campus van Universiteit Radboud. De Utrechtse Cas Wille, lid van atletiekvereniging Phoenix, was de eerste loper van Team Utrecht en wist deze etappe te winnen, hij deed ruim 17 minuten over de 5,9 kilometer.
Utrecht hield de voorsprong enkele etappes vast, maar had organisatorische tegenslag. Aan DUB, de nieuwssite van de Universiteit Utrecht, liet team Utrecht weten dat hun busje in de vroege zaterdagochtend vast kwam te zitten achter een melkwagen die de weg blokkeerde. Gedurende de loop rijden honderden busjes over de daarvoor aangewezen wegen rondom de route om hun lopers naar het volgende wisselpunt te brengen en dat kan onvoorziene omstandigheden met zich meebrengen. Toen het Utrechtse busje uiteindelijk bij het wisselpunt aan kwam, was er 9 minuten verloren gegaan aan het oponthoud en was de voorsprong verdampt.
Eindsprint
Toen om 11:15 uur de etappe in Barchem begon, bedroeg het verschil tussen Wageningen, Groningen en Utrecht maar een paar minuten. En tijdens de daaropvolgende etappes werd dat verschil alleen maar kleiner, zodat er na 21 etappes nog maar een paar seconden tussen de topteams zaten.
In etappe 23 verloor het Utrechtse team echter vijf minuten op Wageningen, waardoor ze naar de derde plek zakten. De spanning steeg, omdat met nog twee etappes te gaan Utrecht nog twee troeven achter de hand had. De eerste was een Utrechtse loopster die vorig jaar derde werd op het NK triathlon en zich ook dit jaar voor het EK heeft geplaatst. Ze wist een tweede plaats te behalen, achter Wageningen. ‘Het was zwaar’, zou ze achteraf zeggen. ‘Er was een hele koude tegenwind, maar finishen op de campus is wel geweldig.’ De tweede troef en laatste loper van team Utrecht eindigde weliswaar voor Wageningen, maar het gat met deze universiteit kon niet helemaal ingelopen worden, met een derde plek als eindresultaat.
Terugblik
De resultaten van de top drie zaten dicht op elkaar, dus team Utrecht kwam met ‘mixed feelings’ terug uit Enschede. Aan DUB liet een van de organisatoren weten trots te zijn, vooral op de progressie die het team gemaakt heeft. ‘Dit is pas de tweede keer dat dit team meedoet aan de race. Vorig jaar ging er heel veel mis omdat niemand van de organisatie ervaring had. Toen moesten de lopers bijvoorbeeld zelf naar de herstarten en de wissellocaties rijden en ik moest hen dan via de telefoon instrueren. Nu hadden we veel vrijwilligers die van tevoren goed ingelicht waren. Op die melkwagen na, ging alles tijdens de race eigenlijk heel soepel. Ik ben iedereen die meegeholpen heeft erg dankbaar. Bovendien zit er duidelijk progressie in. Volgend jaar gaan we voor de winst.’
Na de finish van de Batavierenrace op zaterdag rond 18:00 uur volgt jaarlijks het grootste studentenfeest van de Benelux op de campus van Universiteit Twente in Enschede. Naar schatting zijn er 13.000 studenten die op verschillende locaties van de campus uit hun dak gaan. De organisatie van het feest ligt in handen van het Evenementenbureau van Universiteit Twente en wordt ondersteund