Marijn van den Berg vijfde in puntenklassement Vuelta
Marijn van den Berg boekte in zijn tweede jaar bij EF Education-EasyPost tot dusver drie overwinningen. Het begon al heel vroeg in het seizoen. Op Mallorca triomfeerde hij eind januari in de Trofeo Ses Salines - Alcudia, een kleinere eendagskoers. Indruk maakte de jonge prof vooral in de Ronde van Polen met een ritzege plus een tweede plaats achter Olav Kooij, het nieuwe sprintfenomeen in wording.
Toch beschouwt Marijn van den Berg zichzelf niet als een pure massasprinter. Hij geeft de voorkeur aan een heuvelachtige etappe die het kaf van het koren scheidt en waar het laatste stuk richting de finish wat omhoog loopt. Het voormalige jeugdlid van WV Het Stadion ziet zichzelf meer als een type Michael Matthews dan als een Dylan Groenewegen.
Overigens laten in Spanje dit jaar aardig wat topsprinters verstek gaan vanwege het vele klimwerk, zodat Van den Berg van meet af aan ook loerde op succes in een massasprint. Daarvoor is ervaring en zelfvertrouwen van het grootste belang. Je moet lak hebben aan grote namen, je goed zien te positioneren en niet weg laten drukken.
In de Vuelta had hij zijn zinnen gezet op de tweede etappe met een lastige finale. Door de vele regenval rond Barcelona werd het een zeer chaotische koers met spekgladde wegen. Andreas Kron bereikte als eerste de top van de Montjuïc, de pukkel vlak voor de finish. Marijn van den Berg bevond zich in een groepje van vier achtervolgers, maar probeerde vergeefs steun te krijgen om Kron nog bijtijds terug te pakken. In de sprint om plaats twee liet hij het lopen en eindigde als negende.
Dranghekken
De vooruitzichten waren nog veel beter in rit vier toen hij als een van de eersten de laatste, haakse bocht indook. De aankomst in Tarragona leek ideaal voor de renner uit De Meern met een ietwat oplopend wegdek. Hij nam evenwel te veel risico en schoof onderuit de dranghekken in. Weg topklassering, misschien zelfs wel de ritzege. Dat hij die dag in grootste vorm stak had hij eerder bewezen door een tussensprint te winnen.
De fysieke schade viel mee en een nieuwe kans diende zich aan in rit zeven. Maar hij raakte een beetje opgesloten, met een zesde plaats als resultaat. Die klassering rolde er ook uit in de twaalfde etappe, waar Molano, Groves en Boy van Poppel de drie podiumplekken bezetten.
In Spanje heeft Marijn van den Berg, die vrijwel zeker geselecteerd wordt voor de EK in eigen land, nog twee kansen om de kroon te zetten op zijn nu al zeer geslaagde seizoen. Vrijdag is er een etappe voor avonturiers, die mogelijk eindigt met een massasprint. Die zal er zeker zijn zondag in de afsluitende mars naar en in Madrid. Gevaren zijn er ook, zoals woensdag op de Angliru, het monster van Asturië met een steile strook van 23,5 procent. Daar valt op de Utrechtse Heuvelrug niet op te trainen.