Houvast in tijden van corona en lockdown

Lamboo heeft het zelf meegemaakt. Via Sporten voor een Toekomst (SveT) van het Leger des Heils, waar Grovenstein sinds dertien jaar ‘maatschappelijke sportcoach’ is, vond hij die houvast. Hij volgde een opleiding tot leider sportieve recreatie en is nu een van de tien vrijwilligers die de activiteiten runnen. KwetsbarenSveT richt zich op kwetsbaren in de samenleving, zoals zwerfjongeren, statushouders, dak- en thuislozen of jongeren met verslavingsproblemen. Dat de vrijwilligers ooit zelf in die moeilijke situaties hebben gezeten, is een grote kracht. ‘Daardoor,’ zegt Grovenstein, ‘zijn ze in hun rol sterker dan professionals.’Hij ziet het sportveld als een samenleving in het klein. ‘Wat je in de samenleving ziet, vind je terug op het veld. Het is ook een middel om dingen over te brengen. Doorzetten, samenwerken, opdrachten uitvoeren, omgang met verlies, een zelfbeeld creëren, verantwoordelijkheid nemen voor de dingen om hen heen. Onze mensen konden dat op een bepaald moment in hun leven allemaal niet.’ Kracht van sportDie kracht van sport viel met die eerste lockdown ineens weg, toen (aanvankelijk) niks meer mocht. Geen activiteiten, geen ontmoeting. Om toch bezig te blijven, maakte SveT instructiefilmpjes met individuele ‘uitdagingen’, zoals bal hooghouden en dribbeloefeningen. Bovendien werden deelnemers uitgedaagd in hun omgeving te gaan wandelen of hardlopen. De individuele afstanden van twee groepen van tien deelnemers werden bij elkaar opgeteld en zo liep de ene groep naar Kopenhagen, de andere naar Liverpool. En sinds december wordt zo een virtueel rondje Holland gedaan, 1200 kilometer in totaal. De finish komt al in zicht. 

Afgebroken competities, lege tribunes, talenten die stagneerden in hun ontwikkeling en nauwelijks kampioenschappen om te vieren of stralende sterren die op het speelveld konden worden bewonderd. En toch. Hoe schraal het sportjaar 2020 ook was, veel ging wel door. Anders, aangepast. Namens de gemeente Utrecht zet SportUtrecht deze sporters, vrijwilligers en initiatiefnemers in een feestelijke online bijeenkomst op 10 februari in het zonnetje.Deze week presenteren we een vijftal voorbeelden; Sporten voor een Toekomst (SveT) van het Leger des Heils, Beter Bewegen met Yael, Karate kit van Floris Sujeckitopsporter Kaj Hendriks en sportcoach Pim Scherpenzeel. Over wat nog wél in 2020 kon en nu ook nog kan. En hoe.

 BootcampToen die tweede lockdown kwam zag Grovenstein de bui al hangen; weer stoppen met de activiteiten. Maar de gemeente Utrecht maakte een uitzondering voor kwetsbare groepen. Ze mochten wél sporten, maar met beperkingen en alleen in de buitenlucht. ‘Zo is de bootcamp ontstaan. Dat deden onze kickboksers al in een gymzaal, nu buiten in Park Oog in Al. Ze vonden het eerst niks, maar ze zijn het gaan waarderen. Het is groeiende, deelnemers aan andere sporten doen nu ook mee.’ European Life Goals GamesReikhalzend wordt bij SveT al uitgekeken naar september, als in Utrecht de European Life Goals Games wordt gehouden. Straatvoetbal op het Jaarbeursplein, met deelname van lokale teams, uit andere Nederlandse steden én uit zo’n tien landen. Mannen en vrouwen.Ondertussen staan er nieuwe activiteiten op stapel bij SveT; tennis, fitness en kubb (Zweeds spel). Voor elk wat wils, zogezegd. Grovenstein: ‘Sport en bewegen zijn goed voor je, maar óók het samen doen, de gezelligheid, elkaar ontmoeten.’ Lamboo: ‘Zingeving is zo belangrijk.’ Dat geldt ook voor hemzelf. Zijn ‘salaris’ is het plezier onder de deelnemers dat hij terugziet. Onbetaalbaar.teamsvet.nl

Vorige
Vorige

Gelijkspel veelbesproken inhaalwedstrijd Kampong

Volgende
Volgende

Zure citroen of toch lekkere limonade