Passie voor hardlopen onverminderd groot
Uppelschoten (50) geeft bijna dagelijks clinics en begeleidt samen met zijn ‘soulmate’ Daisy Devente, en vier andere trainers, loopgroepen in het Zuilen en Overvecht. ‘Ik heb nu mijn trainersdiploma 4. Dat is het een-na-hoogste papiertje. Misschien ga ik die laatste ook nog wel eens halen, maar daar moet ik dan wel de tijd voor hebben. En eerlijk is eerlijk, ik kan dit alleen maar doen omdat mijn vriendin Astrid Engelen thuis de boel regelt.’Het is zondagochtend als ik Uppelschoten tref bij sportschool David Lloyd aan de Mississippidreef. Op een tijdstip waarop ik normaal in het weekend nog eens mijn ogen uitwrijf, spettert het enthousiasme en de gedrevenheid af van deze kanjer van een atleet. Hij traint niet alleen als vrijwilliger diverse loopgroepen, maar is ook bij Hellas één van de technische steunpilaren.
Natuurlijk is de accommodatie van Hellas en de omgeving van de Vechtsebanen bijna een een-tweetje. Maar Uppelschoten vond zo’n kleine zeven jaar geleden ook nog een hele andere plek. Het eens zo ‘saaie’ Julianapark is nu - met name op zaterdagochtend - het strijdtoneel van zo’n kleine honderd enthousiaste hardlopers, ieder op zijn of haar niveau. ‘Het is echt prachtig. Ik ben begonnen met een klein groepje.’
De stichting Zuilen en Vecht kreeg hier lucht van en nam contact op. Jeane Gootsen van de gemeente Utrecht gaf het laatste zetje. Uppelschoten: ‘Inmiddels hebben we met een bescheiden subsidie al het trainersmateriaal kunnen kopen en mogen we gebruik maken van het Antje Drijverpaviljoen in het park. En dat heb je echt nodig. Niet alleen voor materiaal, maar zeker ook als verzamelpunt waar je ook een kopje koffie kunt drinken. Zo is onze voormalige wethouder Yet van den Bergh bezig met La Cantina bij de Hellas-accommodatie. Dat kan ook zo’n plek worden, zeker als ze daar een survivalbaan voor de clubs en voor de buurt kan ontwikkelen.’En daar blijft het niet bij. Uppelschoten is nauw betrokken bij alles wat er zich zo’n beetje op atletiekgebied afspeelt in het Utrechtse. Hij ziet dan ook in de toekomst verregaande samenwerking tussen de atletiekverenigingen helemaal voor zich. ‘Het zou toch mooi voor de sport zijn als we alle kennis kunnen bundelen.’Zijn betrokkenheid bij de ‘nieuwe marathon’ - dit jaar op 19 maart 2017 - bewijst dat hij in ieder geval zijn kennis wél wil delen. ‘Je kunt van alles zeggen over hoe het is gelopen met de organisatie van de Utrechtse marathon. Feit is dat oprichter Gerard Peek heel veel goed werk heeft gedaan. Zijn droom is ook bijna uitgekomen, maar Utrecht zal nooit kunnen wedijveren met de marathon van Rotterdam. Die gemeente stopt er jaarlijks één miljoen in. Dat moet je in Utrecht niet willen.
Je moet onze marathon als een groots evenement voor de regio zien. Natuurlijk is het leuk als wij hier ook nationale toppers aan de start krijgen, die de Utrechtse marathon gebruiken voor training. Maar het heeft geen zin om dure Kenianen aan je binden.’
Dat het nieuwe concept werkt, blijkt volgens Uppelschoten. ‘Vorig jaar hadden we 5600 deelnemers, komend voorjaar gaan we richting de 7000. Ik heb het volste vertrouwen in de organisatie van de nieuwe voorman Arjen de Ruyter. Ik heb hem kunnen helpen met het uitzetten van het parcours en uiteraard met het uitnodigen van ‘de hazen’, die moeten helpen een behoorlijke tijd te realiseren. Zelf ben ik natuurlijk ook van de partij. Ik ken iedere straat in Utrecht en heb veel contacten. Die heb je uiteraard nodig bij zo’n evenement.’ Is dit jouw club en wil je het artikel in de papieren krant geven aan familie, vrienden, kennissen en buren? Deel de krant!