Lorena Wiebes enige regionale wielerprof in top-10 UCI-ranking

Nu een zeer enerverend dan wel uitermate saai wielerseizoen er nagenoeg op zit kan de balans worden opgemaakt. Enerverend om te zien of de onbetwiste nummer één bij de mannen, Tadej Pogačar, gekraakt zou kunnen worden. Saai omdat dat niet het geval bleek te zijn. Bij de vrouwen was er meer strijd aan kop van de UCI-ranglijst. Renners en vooral rensters uit Utrechtse contreien lieten zich niet onbetuigd, met Lorena Wiebes als hoogst (vierde) geklasseerde.

Lorena Wiebes.
Fotocredits: SD Worx

Wielerranglijsten zijn leuk zolang je maar in ogenschouw neemt dat niet elke prof in de gelegenheid is punten te scoren. Integendeel, de meesten rijden in dienst van een of meerdere kopmannen (kopvrouwen) en niet voor een goede klassering. Daarom is het beeld van de mondiale ranking zeker in de lagere regionen vertekend. Gobaal genomen zijn alleen de eerste honderd bij de mannen en de eerste vijftig bij de vrouwen actief op jacht naar ereplaatsen.

Het wegseizoen is overigens nog niet volledig ten einde. In China is er nog de laatste World Tour-wedstrijd, maar de Tour of Guangxi kent geen deelnemersveld waarvan je op het puntje van je stoel gaat zitten. Voornamelijk ploegen die punten willen scoren voor de ranglijst van de UCI – na volgend jaar degraderen de onderste ploegen van de World Tour naar het procontinentale niveau – zijn met een redelijke afvaardiging van de partij. Marijn van den Berg uit De Meern mikt op sprintsucces namens EF Education-EasyPost.

Verder zijn er nog enkele koersen in de UCI ProSeries zoals de Giro del Veneto, de Veneto Classic en de Japan Cup. Overigens wil ook Veenendaal-Veenendaal naar dat niveau, bij de vrouwen lukt dat volgend jaar al.

Twee keer zoveel

De wedstrijden die er nog zijn zullen de top van de ranglijsten in elk geval niet beïnvloeden. Bij de mannen heeft de Sloveen Pogačar twee keer zoveel punten als de nummer twee, Remco Evenepoel uit België. Derde is diens landgenoot Jasper Philipsen. Mathieu van der Poel is op plaats vijf de beste Nederlander. Anderen in de top-10 zijn: 4. Ben O’Connor (Australië), 6. Marc Hirschi (Zwitserland), 7. Jonas Vingegaard (Denemarken), 8. Primož Roglič (Slovenië), 9. Biniam Girmay (Eritrea), 10. Wout van Aert (België). Wilco Kelderman (104), Marijn van den Berg (112) en Bart Lemmen (144) staan uit de regio bij de beste 250. Treurig is de positie van oud-Veenendaler Dylan van Baarle. De vice-wereldkampioen van 2021 en winnaar van Parijs-Roubaix verkeert bijna het hele seizoen in de lappenmand en bungelt op een gedeelde 1715e plaats.

Bij de ploegen gaat uiteraard UAE de Emiraten, de ploeg van Pogačar, aan kop, gevolgd door het dit seizoen door veel blessureleed geplaagde Visma-Lease a Bike. Derde is de ploeg van Evenepoel, Soudal-QuickStep. België voert het landenklassent aan, voor Slovenië en Spanje. Nederland staat zevende.

Vrouwen

De Belgische wereldkampioene Lotte Kopecky is de leider bij de vrouwen, voor Demi Vollering en de Italiaanse Elisa Longo-Borghini. De verdere top-10: 4. Lorena Wiebes, 5. Marianne Vos, 6. Elisa Balsamo (Italië), 7. Katarzyna Niewiadoma (Polen), 8. Chiara Consonni (Italië), 9. Juliette Labous (Frankrijk), 10. Evita Muzic (Frankrijk). Mischa Bredewold prijkt op plaats 22, Puck Pieterse op 30, Mareille Meijering op 51, Ellen van Dijk op 66, Nienke Vinke op 73 en Floortje Mackaij op 204.

Het Nederlandse SD Worx-Protime is de beste ploeg. Het Amerikaanse Lidl-Trek staat tweede, het Duitse Canyon-Sram Racing derde. Nederland voert het landenklassement aan, voor Italië en België.

Vorige
Vorige

Jip Janssen strijkt bijna 60.000 euro op voor vijf weken hockeyen in India

Volgende
Volgende

Lars van der Haar en Fem van Empel blikvangers Nacht van Woerden