Wilco Kelderman naar de Tour, Marijn van den Berg debuteert

Wilco Kelderman en Marijn van den Berg staan zaterdag 29 juni aan de start van de Tour de France in Florence. Omtrent beiden waren al geruime tijd signalen dat ze door hun werkgever, respectievelijk Visma-Lease  a Bike en EF Education-EasyPost, opgesteld zouden worden. Kelderman bleef echter in onzekerheid omdat zijn deelname mogelijk afhankelijk zou zijn van de fitheid van tweevoudig Tourwinnaar Jonas Vingegaard.

De Deen lag lange tijd in de kreukels na zijn zware val in de Ronde van het Baskenland. De laatste weken ging het snel met zijn herstel, waarna de ploegleiding de knoop dezer dagen doorhakte: we gaan het met hem proberen. Sportief directeur Merijn Zeeman: ‘Jonas heeft enorm hard gewerkt. Bij een normale voorbereiding - de Sierra Nevada, de Dauphiné en Tignes - is Jonas topfavoriet met zijn kwaliteiten. Maar het ideale traject hebben we moeten loslaten, dat was niet haalbaar. Maar hij is wel heel fit en heel gemotiveerd. Dat is op zich al  een wereldprestatie.'

Zeeman vertelde dat aan het Belgische Sporza waar het uiteraard veel ging om Wout van Aert. De Belg is eveneens zwaar en langdurig geblesseerd geweest en miste daardoor de Giro. 'Het hart van Wout springt over voor grote evenementen en wedstrijden. Dat geeft hem de motivatie om het beste uit zichzelf te halen. Voor Wout waren de Spelen te ver weg om alleen op Parijs gericht te zijn. Hij heeft zelf aan ons gevraagd of er nog ruimte was in de Tour-ploeg. Wij hadden minder dan een seconde nodig om daar over na te denken. Met Wout heb je de grote leider van deze ploeg in je team. Hij maakt de anderen beter.’

Sleutelbeenbreuk

Kelderman stond op de lijst voor de Giro, maar moest die door een sleutelbeenbreuk in de slotrit van Parijs-Nice laten schieten. Zijn herstel duurde lang. Pas in de Ronde van Zwitersland kwam hij weer in koers. Op dat moment was hij al in beeld voor de Tour omdat twee belangrijke krachten, Dylan van Baarle en Steven Kruijswijk, vroegtijdig het Criterium du Dauphiné moesten verlaten vanwege een blessure. Wie zou hen vervangen in de Tourploeg? was de vraag die tot wekenlange speculaties leidde.  Wanneer Vingegaard toch niet van start zou gaan in de Tour, zou Visma-LaB mogelijk voor een andere stategie kiezen, meer voor dagsuccessen gaan. In dat geval stond een gretige sprinter Olav Kooij klaar.

Met Kelderman krijgt Vingegaard een ervaren helper. Ooit was de 33-jarige Barnevelder zelf kopman en streed hij dikwijls mee voor een plaats in de top-5 van grote rondes, in de Giro van 2020 werd hij zelfs derde. Nu voelt de sierlijke klimmer die ongelooflijk veel tegenslag heeft gekend, zich prettig in de luwte.

Heuvels

Marijn van de Berg mocht al enige enige tijd dromen van zijn eerste deelname aan de Tour de France. Hij heeft er ongetwijfeld met zijn oudere broer Lars in geuren en kleuren over gesproken. Die haalde vorig jaar na drie slopende weken de finish in Parijs.

Die finish is nu vanwege de Olympische Spelen verplaatst naar Nice. Van den Berg zal zorgvuldig het parcours bestuderen om te zien waar voor hem mogelijkheden liggen. Hij gaat niet voor het klassement, maar voor een ritzege. Kansen zijn er, vooral in de achtste etappe. Op weg naar Colombey-Les-Deux-Églises komt het peloton verschillende heuvels tegen, het terrein waar de renner uit De Meern van houdt. Maar hij zal het wel zelf moeten opknappen, zijn ploeg heeft niet de luxe om zich voor hem op te offeren met klassementsmannen als Richard Carapaz en Ben Healy. Met sterke optredens in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race  heeft Van den Berg laten zien daartoe ook in staat te zijn.

Vorige
Vorige

Valley Run doet iconische Eenzame Eik weer aan

Volgende
Volgende

Zilver UMC-arts Thom Severijn op NK renners zonder contract