Utrechters op de
Olympische Spelen

Tokio 2020

  • De Spelen worden vanwege het Corona-virus een jaar uitgesteld

    Medailleklassement: 7e achter de Verenigde Staten, China, Japan, Groot-Brittannië en Australië en voor Duitsland, Frankrijk en Italië.

    Medailles: 10 x goud, 12 x zilver en 14 x brons.

    Het zijn de vierde Spelen van Eva de Goede. Na het goud van 2008 en 2012 en het zilver van 2016 is er opnieuw goud. De Amersfoortse doelvrouw Josine Koning (Den Bosch), de Utrechtse Laurien Leurink (SCHC), Xan de Waard (SCHC), Caia van Maasakker (SCHC) en Malou Pheninckx (Kampong) vieren het gouden feest mee. Nederland klopt in de eindstrijd Argentinië met 3-1.

    Op haar vierde verhuist Annemiek van Vleuten met haar ouders naar Vorden maar haar geboortehuis staat in Vleuten. In Tokio is de wielrenster veruit de sterkste in de tijdrit. In de wegwedstrijd denkt de 38-jarige als eerste over de streep te komen. De onbekende Oostenrijkse Kiesenhofer is haar echter voor gegaan.

    Femke Bol (Amersfoort) zorgt voor onverwacht succes op de atletiekbaan. De 21-jarige profiteert van het jaar uitstel en hoort in 2021 bij de wereldtop op de 400 meter horden. Ze wint brons en verbetert het Europees record dat 18 jaar staat. Op de estafette gemengd wordt Bol vierde en met het vrouwenteam zesde.

    Sharon van Rouwendaal verovert in de 10 kilometer zwemmen in open water zilver na het goud van Rio. De Baarnse is van een Franse trainer overgestapt naar een Duitse en heeft het plezier in zwemmen terug.

    Het goud van de hockeyvrouwen krijgt geen vervolg in de andere teamsporten. Het olympisch debuut van de voetbalsters eindigt in de kwartfinale tegen wereldkampioen Verenigde Staten. De wedstrijd eindigt in 2-2. Bij de strafschoppen is er geen hoofdrol voor de Nieuwegeinse Sari van Veenendaal. Shanice van de Sanden (IJsselstein) scoort twee dagen voor de opening van de Spelen tegen Zambia één van de 10 treffers. 109 jaar na de doelpunten van UVV-er Jan Vos op de Spelen van 1912.

    De handbalsters worde in 2016 vierde in Rio en in de tussenliggende periode wereldkampioen maar in Tokio strandt de ploeg met Angela Malestein (Bunschoten) en Laura van der Heijden (Leusden) in de achtste finale. Frankrijk geeft Nederland een pak slaag: 32-22. Dagmar Genee (UZSC) en Naomi Stomphorst (Baarn) nemen in Tokio afscheid. Meer dan de zesde plaats zit er voor het Nederlands poloteam niet in

    De hockeymannen met Bilthovenaar Thierry Brinkman (Bloemendaal) en de Kampong-spelers Jip Janssen, Lars Balk, Jonas de Geus, Sander de Wijn en Robbert Kemperman spelen zwak in de poule en treffen in de kwartfinale het sterke Australië. De wedstrijd eindigt gelijk, bij de shoot-outs falen de Nederlanders. België wordt olympisch kampioen.

    Wereldkampioen judo Noël van ’t End (Houten) komt niet in de buurt van een medaille. In de klasse tot 100 kilo vergaat het Michael Korrel (Vianen) niet veel beter. De wereldtitel van zwemmer Jesse Puts (Utrecht) op de korte baan in Vancouver blijkt een uitschieter. Individueel eindigt zijn toernooi in de halve finale van de 50 meter vrije slag (12e). Op de estafette (4x100 meter vrij) wordt dezelfde klassering behaald.

    Skateboarden is nieuw op de Spelen. De Utrechtse Keet Oldenbeuving draagt de vlag bij de opening. In de wedstrijd (15e) moet zij Roos Zwetsloot voor laten gaan. De sportster uit Zeist wordt vijfde na een val in de eindstrijd.

    Dafne Schippers laat de 100 meter schieten en kan vanwege een dubbele hernia ook gen potten breken op de 200 meter. Op de estafette is de zilveren winnaar van Rio tweemaal betrokken bij een foutieve wissel.

    Roeister Inge Janssen van Orca wordt in de finale zesde met de vrouwen dubbelvier. Celine van Duijn (Amersfoort) eindigt als tiende bij het torenspringen. Beachvolleyballer Robert Meeuwsen (Nieuwegein) kan het brons van Rio geen vervolg geven. In de achtste finale zijn de latere winnaars uit Noorwegen te sterk. Zijn vrouwelijke collega Madelein Meppelink (Rhenen) vergaat het niet veel beter.

    Op de wielerbaan veel medailles. Daar kan Jan-Willem van Schip geen bijdrage aan leveren. Op de omnium staat de Schalkwijker na twee van de drie onderdelen tweede. In de puntenkoers is hij niet attent en vermoeid. Van ’t Schip wordt zesde. In de Madison met Youri Havik eindigt hij als vijfde. Wilco Kelderman wordt 5e in het eindklassement van de Tour de France maar speelt geen rol in de wegwedstrijd. De renner van De Volharding rijdt in dienst van Bouke Mollema (4e) en passeert de streep als 51ste.