Utrechters op de
Olympische Spelen

1980 tot en met 1996

  • Moskou 1980

    * boycot van 40 landen onder aanvoering van de Verenigde Staten in verband met Russische inval in Afghanistan. Ook de Nederlandse regering wil aan boycot meedoen maar het NOC weigert. De sportorganisatie betwijfelt het effect van een boycot en laat de beslissing over aan de bonden. De hockeyploeg gaat niet naar Moskou. Aanvoerder André Bolhuis zegt later spijt te hebben van die beslissing. Schutter Kiek van Ieperen doet wel mee: ‘We bleven weg van de openingsceremonie en de sluiting. Overal waar je maar kon kijken zag je militairen. Het was onmogelijk om zomaar even te gaan winkelen. De wapens bleven op de schietbaan.’

    Fred Eefting doet mee aan het gedevalueerde zwemtoernooi en daar profiteert de zwemmer van het Utrechtse Zwemlust van. In de finale van de 100 meter rugslag wordt hij zesde, in de eindstrijd van de 200 meter vijfde. Ook op de 100 meter wisselslag bereikt Eefting de finale. Met Albert Boonstra, Cees Jan Winkel en Cees Vervoorn wordt hij zevende. Op de 200 meter wordt de estafetteploeg uitgeschakeld in de serie met de elfde tijd. Ook Peter Drost van AZPC maakt deel uit van die ploeg. Individueel wordt Peter Drost op de 200 meter vrije slag uitgeschakeld in de series. Dat geldt ook voor zijn zus en clubgenoot Monique Drost. Op de 100 meter vrije slag wordt de Amersfoortse gediskwalificeerd. Monique Bosga is in Venezuela geboren maar is lid van Zwemlust. Zij is de Nederlandse rugslagzwemster. Op de 100 meter haalt Bosga de finale en wordt zevende. Op de langere afstand komt ze niet door de series.

    Aad van Mil van AZPC speelt in het waterpoloteam. Nederland plaatst zich voor de finalepoule. De stunt van 1976 wordt niet herhaald. Van Hongarije, Joegoslavië, Rusland en Spanje wordt verloren. Een gelijkspel tegen Cuba kan de zesde en laatste plaats niet voorkomen.

    Hette Borrias kan in de skiff het brons op het wereldkampioenschap van 1979 geen gevolg geven. De roeister van Orca strandt in de kwalificatie.

    Kiek van Ieperen van schietvereniging De Snip wordt tiende. De schutter uit Lopik raakt 195 van de 200 schotels.

  • Los Angeles 1984

    * boycot van Rusland, Cuba, Oost-Duitsland en andere landen van het Oostblok als reactie op de boycot van de Spelen in Moskou vier jaar eerder.

    Det de Beus speelt niet voor Kampong en SCHC maar is wel in Utrecht geboren. De keepster wint met het Nederlands team goud in Los Angeles. Oranje wint van Nieuw Zeeland, Verenigde Staten, West-Duitsland en Australië. Met Canada worden de punten gedeeld.

    Marieke van Drogenbroek, Wiljan Vaandrager, Anne-Marie Quist, Marty Laurijsen en Catalien Neelissen hebben een druk programma. De Orca-leden roeien in de acht en in de vier met stuurvrouw. In de acht halen zij een medaille door achter de Verenigde Staten en Roemenië brons te winnen. De vier haalt de finale en roeit daarin naar de vijfde plaats. Steven van Groningen is het vijfde lid van Orca in LA. Met de dubbel vier wordt hij derde in de kleine finale en bezet daarmee de negende plaats in de eindstand.

    De Kampong-spelers Arno den Hartog, Tom van ’t Hek en René Klaassen halen de halve finales niet en belanden in het troosttoernooi. In de poule wordt verloren van Groot-Brittannië en blijft het gelijk tegen Pakistan. Na strafballen wordt wel gewonnen van Spanje maar door verlies tegen India resteert de 6e positie.

    Johan Aantjes en Ed van Es (VZC) plaatsen zich met het waterpoloteam na winst op China en Canada en verlies tegen Joegoslavië voor de finaleronde. Bij de beste zes landen heeft Nederland niets te zoeken. Na een beschamende 15-2 nederlaag tegen Duitsland is de zesde plaats in de eindstand zeker.

    Leontien van Lienden en Thea van Rijnsoever blijven ver weg van de medailles in de wegwedstrijd voor vrouwen met een 28e en 39e plek. Leontien vindt er wel haar geliefde Jean-Paul van Poppel. Winnares Connie Carpenter strikt wielrenner Davis Phinney. De zonen Boy van Poppel en Taylor Phinney rijden momenteel bij de profs.

    Maarten Ducrot rijdt met Gert Jakobs, Jos Albers en Erik Breukink de 100 kilometer. Na 2 uur 2 minuten en 57 seconden is hun tijd net niet goed voor een medaille. Het Nederlandse viertal wordt vierde. Italië, Zwitserland en de Verenigde Staten blijven hen voor. Volgens Ducrot is de ploeg een zekere medaille onthouden. ,,Onze chef d’equipe Harry van Gestel sprak geen Engels. Hij had niet begrepen wanneer we het parkoers, een snelweg langs de kust, mochten verkennen. We reden zonder kennis van het parkoer en werden vierde op negen seconden van de nummer drie en 24 seconden achter de nummer twee.’’

    Favoriet voor goud op de 800 meter Rob Druppers haakt af in voorbereiding door een hamstringblessure

    Frank Drost van AZPC wordt 6e in de finale van de 200 meter vrije slag en 10e op de 200 meter vlinder. Utrechter Edgard Schlingeman van dezelfde club haalt op de 100 meter vrije slag de halve finale en wordt in de eindstand 13e. Met de derde AZPC-er Peter Drost en Hans Kroes nemen Frank en Edgard ook deel aan twee estafettes. Op de korte afstand wordt Nederland uitgeschakeld in de series met de elfde positie als resultaat. Op de 200 meter vrije slag zwemt het viertal naar de zevende plek. Petra Hillenius zwemt de 100 en 200 meter rugslag en komt niet verder dan de 19e en 18e plek. Op de estafette krijgt Petra van Staveren, winnares op het individuele nummer, de voorkeur.

  • Seoul 1988

    Monique Knol is een Friezin uit Wolvega. Tijdens de Spelen in Korea is zij woonachtig in Soest. De wielrenster verrast in een lange sprint de Duitse Jutta Niehaus en de Russissche Laima Zilporite. De gouden medaille is de eerste van een Nederlandse wielrenster.

    Eindelijk een medaille voor de hockeyers. Voor Jacques Brinkman van SCHC zijn het de eerste Spelen, voor René Klaassen van Kampong de tweede. Na de tweede plaats in de poule wordt de halve finale tegen West-Duitsland verloren. De strijd om het brons levert succes op, Australië wordt met 2-1 verslagen.

    Det de Beus speelt 30 september 1988 haar laatste interland. Het is de strijd om de derde plaats tegen Groot-Brittanië. Oranje keert met brons huiswaarts. De weg naar goud is afgesneden door de nederlaag tegen Australië in de halve finale.

    Rob Druppers is over zijn hoogtepunt en wordt in de kwartfinales van de 800 meter uitgeschakeld. Vijf jaar eerder is de Hellas-atleet op het wereldkampioenschap tweede geworden. Hij blijft ver van zijn beste tijd uit 1985: 1.43.56

    Diana van der Plaats keert met een zilveren medaille terug in Utrecht. Ze zwemt in de series van de 4x 100 meter vrije slag en draagt bij aan de finaleplaats. In de eindstrijd moet ze haar plaats afstaan aan Conny van Bentum. Op de individuele nummers is er geen kans op een finale. Op de 50 meter vrije slag zwemt ze de 16e tijd, op de 200 meter vrije slag de 17e tijd. Karin Brienesse en Marianne en Mildred Muis van AZPC vergezellen Diana van der Plaats en Conny van Bentum op het erepodium. Karin Brienesse zwemt ook op drie individuele nummers. Op de 100 meter wordt de Brabantse zesde, op de 50 meter 15e en op de 200 meter 22e. Marianne Muis is op de wisselslag dichtbij een medaille. Op de 200 meter wordt de Amsterdamse vijfde en op de dubbele afstand 20e. Marianne doet het ietsje beter dan haar tweelingzus Mildred. Die wordt op dezelfde afstanden negende en 21e.

    Frank Drost van AZPC is voor de tweede keer op de Spelen. Op de 100 meter vlinderslag komt hij met de 19e tijd niet door de series. Op de 200 meter vlinderslag is de halve finale het eindstation (14e). Drost zwemt ook mee in twee estafettes. Op de 4 x 100 meter vrije slag wordt Nederland 11e. Op de 4 x 100 meter wisselslag halen Drost, Ron Dekker, Hans Kroes en Patrick Dybiona de finale wel, daarin wordt de ploeg 7e.

    Wielrenner Tom Cordes uit Wilnis presteert niet opvallend. Op de 100 kilometer wordt hij met de Nederlandse ploeg 11e en in de wegwedstrijd 42e.

    Johan Leutscher van Triton heeft een plaatsje in de vier zonder stuurman. De vier plaatst zich voor de halve finale maar bereikt de eindstrijd niet. In de B-finale wordt Leutscher derde, goed voor de negende plaats in het eindklassement.

    Judoka Theo Meijer uit Amersfoort debuteert in het halfzwaargewicht met een tiende plaats.

    Robbert Bakker uit Mijdrecht komt uit in de dubbel vier. De roeier van Euros (Enschede) wordt verbannen naar de kleine finale en haalt de tiende plaats in de eindstand.

    Bart Verschoor uit Loenersloot heeft voldoende water in de buurt om te oefenen. De plankzeiler vierde.

    Edwin Benne uit Amersfoort staat met het Nederlands volleybalteam aan het begin van een glansperiode. In Seoul moet nog genoegen worden genomen met de vijfde plek. Van Frankrijk, Verenigde Staten en Argentinië wordt verloren. Winst op Tunesië en Japan brengt Nederland in de strijd om plaats vijf. Benne en de zijnen boeken daarbij overwinningen op Zweden en Bulgarije.

  • Barcelona 1992

    De Nederlandse hockeyvrouwen stellen teleur. De ploeg met Jeanette Lewin (Vianen, Kampong), Carol Thate (Utrecht, Kampong), Carina Bleeker (Groningen, SCHC) en Florentine Steenberghe (Utrecht, MOP) als regionale vertegenwoordigers wordt zesde. Aan het vrouwentoernooi nemen slecht acht ploegen deel. Ook voor de mannen geen medaille. In de halve finale wordt de ploeg met de Bilthovenaren Bastiaan Poortenaar en Jacques Brinkman uitgeschakeld door West-Duitsland. In de strijd om het brons wordt tegen Pakistan een 2-0 voorsprong verspeeld. Coach Hans Jorritsma houdt niet voor de eerste keer een pleidooi voor een beter topsportbeleid.

    Robert Havekotte van Brandenburg, doelman Arie van de Bunt en Jan Wagenaar van AZPC en Harry van der Meer en Jalo de Vries van VZC maken deel uit van het Nederlandse waterpoloteam dat onder leiding van coach Ivo Trumbic als negende eindigt.

    Dirk-Jan van Hameren van wielervereniging De Volharding doet op twee onderdelen mee. Op de kilometer wordt de baanrenner 9e en op de sprint wordt hij in de series uitgeschakeld.

    Voor Niels van der Steen uit Hoogland en Gerben Broeren, Erik Cent en Servais Knaven eindigt het toernooi na ruim vier minuten. De tijd van de Nederlandse wielrenners op de ploegachtervolging op de baan is de 12e in de kwalificatie.

    Diana van der Plaats komt met Karin Brienesse, de zusjes Marianne en Mildred Muis en de jonge Inge de Bruijn uit in de finale van de 4x100 meter vrije slag. Nederland wordt vijfde en de Utrechtse concludeert: ,,We zijn de meest cleane equipe. Ik zie spiebundels bij vrouwen die je niet voor mogelijk houdt.’’ De drie vrouwen van AZPC komen ook op de individuele nummers niet tot succses. Karin Brienesse wordt achtste en laatste in de finale van de 100 meter vrije slag. Ook vlindert zij naar de 10e plek. Marianne Muis wordt elfde op de 50 meter vrije slag en zwemt een tweede estafette. Met Ellen Elzerman, Kira Bulten en Inge de Bruijn wordt de Amsterdamse achtste. Mildred 13e op de 100 vrij en 19e op de 200 meter wisselslag.

    Individuele medailles behaalt Nederland niet zoveel. Theo Meijer lukt het in Barcelona. Bij zijn tweede optreden op de Olympische Spelen wordt de judoka uit Amersfoort derde bij de halfzwaargewichten.

    Roeister Laurien Vermulst van Triton heeft een medaille in het zicht. Met Harriët van Ettekoven, Marjan Pentenga en Anita Meiland valt de dubbel vier net buiten de medailles.

    Marie-José de Groot van Orca roeit met Rita de Jong in de dubbel twee. Het duo wordt tiende na een vierde plaats in de B-finale.

    Bert van Vlaanderen maakt zijn Olympisch debuut op de marathon. De loper uit Tienhoven eindigt met een tijd van 2.15.47 op een knappe 15e plaats. Zijn clubgenote bij Hellas Jacqueline Poelman start op de estafette. De atlete treft Nelli Cooman, Karin van der Kooy en Karin de Lange aan haar zijde. De zesde tijd in de serie is onvoldoende voor een finaleplaats. In een tijd van 43,91 wordt Nederland elfde. Corry Bakker en haar metgezellen liepen in 1968 sneller, maar dat lag ook aan de hoogte: 43,44.

    Leontien van Moorsel is favoriete voor het wielergoud in de wegwedstrijd. De samenwerking in de Nederlandse ploeg laat te wensen over. Van Moorsel wordt 23e, Petra Grimbergen 29e en Monique Knol. Die sprint naar de derde plek en verovert haar tweede medaille. Het levert naast brons ook scheve gezicht op van de anderen.

    Linda Moons uit Breukelen speelt voor VVC in Vught. Met het Nederlands volleybalteam reikt zij tot de zesde plek. Brazilië en Cuba zijn in de voorronde te sterk, van China wordt gewonnen. De strijd om plaats vijf wordt verloren van Japan. Dan de mannen. Edwin Benne doet voor de tweede keer mee, Henk Jan Held debuteert. Oranje komt laat op stoom, verliest van Cuba, Brazilië en GOS, maar plaatst zich voor de kwartfinale door van Algerije en Zuid Korea te winnen. In de kwartfinale wordt van favoriet Italië gewonnen, in de halve eindstrijd van Cuba. Met zilver op zak wil het in de finale tegen Brazilië niet lukken: 0-3.

    Bokser Peter Zwezerijnen staat niet bij de Olympische deelnemers. Hij krijgt in het Olympisch dorp in een stoombad gloeiend heet water over zijn voet en wordt afgekeurd.

    André Bolhuis is chef de mission.

  • Atlanta 1996

    De vrouwenacht met Marieke Westerhof van Orca, Tessa Appeldoorn van Viking en Muriel van Schilfgaarde (Linschoten) van Willem III is nog in opbouw. Voor oogsten is het te vroeg. Nederland bereikt wel de finale maar moet daarin genoegen nemen met de 6e plaats.

    Meike van Driel (Orca) start in de dubbel vier en haalt de finale. Een hoofdrol is daarin niet weggelegd. Nederland wordt zesde. Elien Meijer van Orca roeit in de twee zonder met Anneke Venema. Het duo wordt in de kleine finale tweede en achtste in de totaalstand.

    Erik Jazet van SCHC, Leo Klein Gebbink van Kampong en later Vianen en Jacky Brinkman van SCHC zorgen voor de eerste gouden medaille voor de hockeyers. Nederland wordt eerste in de poule door winst tegen Maleisië, Australië, Zuid-Korea en Zuid-Afrika en een gelijkspel tegen de Britten. In de halve finale wordt Duitsland met 3-1 verslagen en in de eindstrijd is Oranje te sterk voor Spanje: 3-1.

    Ellen Kuipers, Jeanette Lewin, Stella de Heij, Carol Thate en Florentine van Steenberghe kunnen het succes van de mannen niet evenaren. Na zeven wedstrijden in de poule (gelijk tegen USA en Groot-Brittannië, winst tegen Duitsland, Argentinië en Spanje en verlies tegen Zuid-Korea en Australië staat Nederland vierde en speelt tegen Engeland om het brons. Gescoord wordt er niet, de strafballen vallen uit in Nederlands voordeel. Stella de Heij is reserve-keepster en komt niet in actie.

    Pieter van Andel van Triton haalt in de dubbel vier de finale niet. Na een tweede plaats in de serie en een vierde in de halve finale wordt zijn viertal verwezen naar de B-finale. Via de tweede positie wordt op de 10e plaats beslag gelegd. Clubgenoot Laurien Vermulst haalt in de lichte dubbel twee de eindstrijd wel. Met Ellen Meliesie legt zij beslag op de 6e plaats

    Carla Geurts voldoet aan de verwachtingen door driemaal de eindstrijd te halen. Op de 400 meter vrije slag als zesde, op de 800 meter vrije slag als 7e en op de 4 x 200 meter vrije slag als zesde. De Ierse Michelle Smith, getrouwd met Erik de Bruin is op de lange nummers de omstreden ster van het zwemtoernooi. Van AZPC zijn Karin Brienesse en Marianne Muis voor de derde maal op de Olympische Spelen. Individueel wordt Brienesse achtste op de 100 meter vrije slag en Marianne negende op de korte afstand. Karin Brienesse zwemt ook op twee estafettes. Met Marianne Muis, Minouche Smit en Wilma Hofwegen wordt zij vierde op de 4 x 100 meter vrije slag. De estafetteploeg met Brenda Starink, Madelon Baans en Wilma van Hofwegen komt op de 4 x 100 wisselslag niet door de series en wordt twaalfde. Patricia Stokkers van Zwemlust voegt zich bij Carla Geurts, Minouche Smit en Kirsten Vlieghuis op de 4 x 200 meter vrije slag. De ploeg wordt zesde.

    Peter Schep uit Lopik debuteert op de Spelen. De baanwielrenner start met Robert Slippens, Jarick Bakker en Richard Rozendaal op de ploegachtervolging en wordt twaalfde. Ook Dirk-Jan van Hameren wordt twaalfde. Op de kilometer eindigt hij drie posities lager dan vier jaar eerder in Barcelona.

    Bert van Vlaanderen doet vijf minuten langer over de marathon dan vier jaar eerder in Barcelona. Met 2.20,48 eindigt hij als 45e.

    Het Nederlandse waterpoloteam herbergt weer een royaal aantal regionale sporters. Arie van de Bunt en Harry van der Meer hebben nu het gezelschap van Gert de Groot en Niels van der Kolk van AZPC en Eelco Uri van VZC.

    Danny Wout bereikt met het Nederlands honkbalteam de vijfde plaats. De geboren Utrechter wint van Australië en Italië en verliest van Japan, Cuba, Nicaragua, Zuid-Korea en krijgt een pak slaag van de Verenigde Staten: 17-1. De softbalsters met de Veenendaalse Martine Stiemer winnen alleen van Puerto Rico en worden zevende in een groep van acht.

    Rest het Nederlands volleybalteam. Het goud van Atlanta wordt door velen gezien als het hoogtepunt van de Nederlandse sport in de aflopende eeuw. Henk Jan Held uit Renswoude beleeft het mee. Winst op Tunesië (3-0) en Rusland (3-0), verlies tegen Italië (3-0), winst op Joegoslavië (3-0) en Zuid-Korea (3-0). In de kwartfinale wordt Bulgarije met 3-1 geklopt, in de halve finale wordt de overwinning op Rusland over gedaan (3-0). Italië is de opponent in de eindstrijd. De bloedstollende finale wordt door de mannen van Joop Alberda met 3-2 gewonnen.

    Mark Wentgens is geboren in Utrecht en heeft een Nederlands en Amerikaans paspoort. De speler van Pinoké wordt met het Amerikaanse hockeyteam 12e. Eelco Wassenaar is geboren in Groningen en komt uit voor Kampong. Ook hij heeft een Nederlands en Amerikaans paspoort en schuift aan bij de Amerikaanse ploeg.

    André Bolhuis is chef de mission van de Nederlandse ploeg.