Collum - Zo groeit het aantal inwoners wel, maar de voorzieningen groeien niet mee. Het nieuwe college moet nu op zoek naar die ruimte (ook voor de sport) en spreekt, je kunt er op wachten, van een ‘enorme uitdaging’. Oftewel; hou er rekening mee dat het niks wordt.
Collum - Een slordige 35 jaar geleden werd in Utrecht een straat genoemd naar de rechtenstudente (en lid van UVSV), die in september 1943 hoofdcommissaris Kerlen doodschoot voor zijn woning aan het Willemsplantsoen en een maand later in concentratiekamp Sachsenhausen werd gefusilleerd, 22 jaar oud. Opvallend weinig was destijds over haar bekend. Wat ook opviel was dat voor de Truus van Lierlaan een weg werd uitgezocht in een tochtig en verlaten stuk stad achter de Jaarbeurs.
Echter, inmiddels hebben al twaalf sportclubs het manifest ondertekend. Ook zij willen dat er snel meer geld naar de sport gaat om velden aan te leggen en hallen te bouwen. De achterstanden moeten worden weggewerkt. ‘We hebben zitten slapen,’ vat Lau Bosse zijn kritiek op het beleid van het (vorige) college samen.
Dat krijg je er van als een mens iets te lang in een uitzonderingstoestand leeft. Dat weegt door in het hoofd, zogezegd. Al bijna twee jaar leven we volgens de adviezen, ventileren we vijf keer daags onze handen, wassen de mondkapjes stuk, werken we als het kan, zijn ziek als het moet en mogen we alleen naar Antwerpen mits in bezit van een zachte G… Er komt een moment dat je zelfs naar een leuke foto uit vervlogen tijden kijkt en denkt: dit klopt niet.Ton van den Berg (van Nieuws030) verhaalt bij die foto over Bu Cats, stamkroeg voor veel Utrechtse sporters.
Maar Rutte speelt het politieke spel. In april nog afgeserveerd, wapperde hij nu met een nieuw regeerakkoord. Met zinnen als ‘de sport heeft een belangrijke rol bij de ambitie om in 2040 een gezonde generatie te hebben’ en ‘wij helpen de verenigingen om straks Nederlanders weer aan het sporten te krijgen.’ En ook: ‘We stimuleren sport en bewegen in het kader van het bevorderen van de gezondheid. We willen meer aandacht voor preventie en een gezonde levensstijl van jongs af aan.
‘Geef ons tenminste iets van perspectief,’ riep het wanhopige volk. Zat waren we het, die eindeloze vrijmibo’s per zoom. Zat, die schoollessen online. Zat, die vier muren. Zat ook, die eindeloze, onderlinge jeugdwedstrijdjes, omdat het niet mocht tegen een andere club (al speelden die ook eindeloze, onderlinge wedstrijdjes – soms op hetzelfde sportpark).Denkend aan het voorjaar, en later, toen de deurtjes op een kier gingen en we een biertje mochten drinken op een terras.
Zeist? Formule1? Het is heus, midden in de bossen. Lang zoeken is niet nodig, het is allemaal terug te lezen op de website Geheugen van Zeist. Hoe in 1943 de Utrechtse sigarenfabrikant Geerlof Witteveen een terrein van 48 hectare (bos, heide, zandgraverij) aan de Krakelingweg kocht. Hoe de Utrechtse student en racefanaat Hans Hugenholtz vervolgens grootste plannen bedacht voor een racebaan op die plek, met tribunes, pits, starttoren, bureau en wat al niet meer.
Meerkampers komen er altijd bekaaid van af, ze verdienen beter. Thompson had gelijk. Lang leve de atleet die zijn moment van glorie aangrijpt voor zo’n statement. Een half uurtje later, bij de persconferentie, droeg hij een ander T-shirt met een tekst die verwees naar geruchten over de seksuele geaardheid van Carl Lewis, de grote held in Los Angeles: Is the world’s second greatest athlete gay? Geen idee hoe Thompson de reuring op het EK voetbal beleeft rond de Hongaarse anti-homowet. Geen idee of er in Engeland babbelprogramma’s op tv zijn waar de gasten nog in een deuk liggen om zijn homograppen.
Archief ‘Eindsignaal’
Al oogt ze helemaal niet atletisch, als een kat dook ze destijds de ballen uit de hoeken. Ze leefde die weken op een wonderlijke wolk van topvorm, die elke sporter zoekt. Zoals de surfer droomt van die ene golf, hoger dan hoog.